Mosa Glas wil met 'vers geld' nieuwe vestigingen in de Randstad overnemen

Via die nieuwe locaties zit Mosa Glas dichter bij bepaalde klanten dan vanuit Limburg. Onder meer vanuit service-overwegingen kan dat handiger zijn, zegt algemeen directeur Marcel Tinnemans van Mosa Glas.

Die expansiemogelijkheden in de Randstad zijn dichterbij gekomen door de de participatie in Mosa Glas (opgericht in 1860) door investeringsbedrijf MKB Fonds uit Amsterdam dat met € 35 miljoen in allerlei bedrijven zit. ‘Ik zie nog volop groeikansen voor ons bedrijf’, zegt Tinnemans. In Nederland, maar ook in België, Luxemburg, Duitsland en Engeland.

Zus en schoonbroer
De verkoop van de eigendomsbewijzen aan MKB Fonds is een direct gevolg van een ander levenspad van zijn zus Nicole Tinnemans en schoonbroer Wim Hekkens. Die willen na ongeveer 15 jaar in het bedrijf meer gaan doen buiten de onderneming, ook omdat ze binnen het gezin geen bedrijfsopvolgers hebben.

Aeternus uit Venlo
Via bemiddeling van Bart Receveur van de Venlose adviseur Aeternus Corporate Finance is de familie met het Amsterdamse MKB Fonds in contact gekomen. Met name de voorkeur van MKB Fonds voor investeringen in familiebedrijven én het standpunt dat ze de ondernemer vooral laten ondernemen (in dit geval Marcel Tinnemans) heeft tot het akkoord geleid, stelt Tinnemans die aandelen blijft houden. Daarbij hoeft hij nu niet geen verplichtingen aan te gaan om zijn familieleden uit te kopen. Het moeilijkste in het verkoopproces is voor Tinnemans het besef dat hij er straks alleen voor staat. Niet meer met zijn zus en schoonbroer overleggen, maar in zijn eentje beslissingen nemen. En ook zonder zijn vader – die het bedrijf mede heeft opgezet – die in augustus is overleden.

Duitsland
Het hoofdkantoor van Mosa Glas staat in Echt. Daar wordt ook speciaal glas gemaakt zoals isolerend dubbel glas, brandwerend glas en glas met jaloezieën . Verder zijn er meerdere productielocaties in Duitsland. Van die bedrijven heeft Mosa aandelen.