MosaMeat: Over vier jaar hamburgers van kweekvlees op het menu

schermafbeelding-2016-10-10-om-13-31-44

De presentatie van de eerste hamburger gemaakt van kweekvlees (cultured meat) in 2013 resulteerde in wereldwijde aandacht van de pers, wetenschappers uit allerlei disciplines, ondernemers, consumenten(organisaties) en internationale organisaties die zich bezighouden met voedsel en milieu. Nu bewezen is dat je vlees kunt maken zonder daarvoor dieren te fokken en te slachten, gaat het hard. Immers: als de groei van de wereldbevolking blijft groeien, is de huidige manier van vleesconsumptie en -productie niet vol te houden. Op het tweede internationale, wetenschappelijke congres over kweekvlees in Maastricht praten betrokkenen en geïnteresseerden uit tal van disciplines elkaar bij over ieders bevindingen en de actuele stand van zaken.

Multidisciplinaire teams van wetenschappers – onder andere biologen, chemici en ingenieurs – werken samen om het procedé voor het maken van kweekvlees te vervolmaken. Sociale wetenschappers en marketeers onderzoeken of en hoe de maatschappij kweekvlees gaat accepteren. In de laatste vijf maanden zijn er in Maastricht, Californië en Tel Aviv bedrijven opgericht die zich richten op grootschalige productie van respectievelijk gekweekt rundvlees, varkensvlees en kippenvlees.

Het Maastrichtse MosaMeat is een initiatief van de Maastrichtse onderzoeker Mark Post (die met zijn team van Universiteit Maastricht aan de wieg stond van kweekvlees) en voedseldeskundige Peter Verstrate. Binnen nu en vier jaar streven zij naar de goedkeuring van de Voedsel- en Warenautoriteit, waarna de productie van kweekvlees (in dit geval rundvlees) kan worden opgeschaald.

Niet alleen wetenschappers en ondernemers tonen interesse in kweekvlees. Ook de consument wil er graag meer van weten. Het Cube Design Museum in Kerkrade wijdt een tentoonstelling aan: Meat the Future. De congresdeelnemers verrichten maandagavond 10 oktober de officiële opening. Vanaf dinsdag 11 oktober is de tentoonstelling toegankelijk voor het publiek.

Informatie over het congres over Cultured Meat:www.culturedbeef.org/cultured-meat