Mount Rushmore in Enci-groeve prachtig plan als 1 april niet bestond

Afzender: KunstPlein OLV. In de mergelwand van de ENCI komen op dezelfde manier als in Hollywood hoofden van bekende Limburgers. En wij, het volk, mogen kiezen wie dat mag worden. Maria van der Hoeven, Toon Hermans, André Rieu, Sjeng Tans, Theo Bovens, Beppie Kraft, Lilianne Ploumen, Thei Dols, Petrus Regout, roept u maar.

Een geringe twijfel maakt zich meester van ons. Maar als we de website van KunstPlein OLV bezoeken treffen we daar het complete bericht aan. Inclusief beeldmateriaal en animaties.

Prachtig initiatief! Nieuwswaardig, dus plaatsen op de website en dinsdag zeker meenemen in de dagelijkse nieuwsbrief aan 17.000 abonnees. Nog geen twee uur nadat de nieuwsbrief op dinsdag is verzonden, rinkelt de redactietelefoon. Directeur van de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied, met de toepasselijke naam Peter Mergelsberg, aan de lijn.

Mergelsberg is enigszins geprikkeld en hoogst verbaasd over ons bericht, want ENCI weet van niets. Onze geringe twijfel slaat om in ‘lichte journalistieke paniek’. Nepnieuws? Te weinig de bron gecheckt? Maar KunstPlein OLV is toch een gerenommeerde partij en we zullen toch moeten kunnen vertrouwen op persberichten die zij de wereld insturen. Het is van een bestuurslid afkomstig en op hun website staat het hele verhaal inclusief beeldmateriaal.

15 minuten later worden wij uit ons lijden verlost. Peter Mergelsberg heeft contact gehad met KunstPlein OLV en het blijkt een 1 april-grap te zijn. Op zaterdag (1 april) wordt immers de eerste tussenstand van de stemmers bekend gemaakt. Wij stoten ons natuurlijk geen twee keer aan dezelfde steen en bellen toch maar even met KunstPlein OLV. We zijn er inderdaad ingestonken en willen onze lezers gelijk hiervan in kennis stellen, want wij zijn immers een betrouwbaar medium.

Bestuurslid FranZ Rothenburg smeekt ons om het spel mee te spelen omdat anders de geweldig opgezette 1 april-grap in één klap waardeloos is.

We spelen het spel mee, maar hebben één voorwaarde. Kunstplein OLV moet de haalbaarheid van het plan daadwerkelijk onderzoeken, want wij vinden het idee meer dan een 1 april-grap waard.

En excuses aan onze lezers dat onze betrouwbaarheid het voor één keer heeft laten afweten.

Maurice Ubags en Maurice van der Linden