Nederlandse industrie blijft groeien (mede) dankzij VDL Nedcar

Vooral dankzij vooruitgang in de auto-industrie en de chemie houdt de groei aan, voorspelt ING in een woensdag gepubliceerd rapport.

De economen van de bank voorzien een plus van circa 1,5 procent voor de Nederlandse industrie in 2017, na een groei van zo’n 2 procent dit jaar. Voor de chemie, die 15 procent van de Nederlandse industrie vormt, zijn de vooruitzichten na drie jaar van krimp weer positief, aldus ING. Daarbij helpt de lage olieprijs de winstgevendheid vooruit.

De auto-industrie profiteert van het succes van VDL Nedcar. “De productiestart van een derde model Mini in november 2016 zorgt voor klinkende groeicijfers voor de automotive-industrie als geheel in 2017”, stelt ING. De auto-industrie groeit daarbij naar verwachting met 20 procent.

De afgelopen jaren is de industrie vooral gegroeid dankzij de export. De buitenlandse omzet ligt nu ongeveer een vijfde hoger dan in 2010, terwijl de omzet in eigen land nog iets lager is dan in dat jaar. 2016 was in dat opzicht echter een ‘kanteljaar’, volgens ING-econoom Jurjen Witteveen. “Ook de binnenlandse markt zit weer in de lift. Branches als de metaal en kunststofindustrie, die onder meer de bouwsector als belangrijke klant hebben, profiteren van de groei hier.”