Nieuwe fabriek Nederweert: jaarlijks koolstof uit 2 miljoen oude autobanden

Komende maand wordt de fabriek in gebruik genomen waarmee koolstof wordt terug gewonnen uit oude autobanden. De banden worden door Lintrye, het inzamelingsbedrijf dat onderdeel uitmaakt van Kargo, ingezameld bij autobedrijven. Kargro verwerkt oude banden tot nieuwe grondstoffen, maar slaagde er tot nu toe niet in om ook voor hergebruik geschikte koolstof terug te winnen uit oude banden.

Aan de ontwikkeling van het terugwinproces werd door Black Bear zes jaar gewerkt. De nieuwe fabriek, waar een bedrag van 12 miljoen euro was gemoeid, moet ervoor zorgen dat koolstof en roet op een milieubewuste manier worden hergebruikt. “Het product is uiterst duurzaam en dit spreekt bedrijven aan”, aldus Jan Driessen, woordvoerder van Black Bear. De fabriek werd gefinancierd door Kargro en Black Bear, met behulp van een bank.

Twee miljoen banden
De productie zal binnen een maand in gang worden gezet. “De verwachting is dat we twee miljoen banden per jaar gaan verwerken, dat staat gelijk aan zeventienduizend ton”, aldus Jan Driessen, woordvoerder van Black Bear. “Tien procent daarvan wordt verwerkt tot staal. Van het overige deel verwachten we veertig procent koolstof te kunnen produceren”, legt Driessen uit.

Er is onder bedrijven belangstelling voor het product. “Het aanbod is bij meer dan twintig afnemers uitgezet. Deze reageren positief. Het wachten is op de kwaliteitscheck. Hierna worden de orders bevestigd”, vervolgt Driessen. De afnemers bevinden zich vooral onder de bedrijven in de rubberindustrie, zoals bandenfabrikanten. “Carbon Black wordt ook verwerkt in inkt en verf.”