De frauderende boekhouder van de inmiddels failliete Venlose tapijtengroothandel Arte Espina is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Tegen de 60-jarige Jac van H. was acht maanden celstraf geëist.

De reden voor deze hogere straf is dat de man vijf jaar lang frauduleuze btw-aangiftes bij de Belastingdienst indiende. Het geld dat hij van de tapijtengroothandel ontving, sluisde hij door naar rekeningen van zijn moeder en zwager. Vervolgens gaf Van H het uit in gokhallen in België en Duitsland. Volgens de boekhouder was de gokverslaving ontstaan door de hoge werkdruk en de zorg voor zijn moeder die lijdt aan dementie. Om die reden zou hem, naar eigen zeggen, de fraude niet zijn aan te rekenen. De rechtbank oordeelde dat die argumenten geen rechtvaardiging zijn voor zijn daden. De straf valt daarom dan ook hoger uit dan de eis omdat de rechtbank ook de lange periode van frauderen meenam in haar oordeel.

In april werd de boekhouder – die inmiddels in België woont – in een civiele procedure al veroordeeld tot terugbetaling van ruim 372.000 euro aan de pandhouder van het voormalige kleden- en tapijtenbedrijf.