Boeren én burgers profiteren als meer lokaal geteeld voedsel in de directe omgeving wordt gegeten. De boer krijgt een hogere prijs en de burger een verser product. Dat is de insteek van Netwerk Platteland, LIOF Agrofood en de LLTB om de lange weg, die voedsel vaak maakt voordat het bij de consument is, flink in te korten.

Op donderdag 1 maart laten de betrokken organisaties tijdens een bijeenkomst zien hoe dat kan. Op het Ondernemersplein in Roermond worden ervaringen gedeeld en interactieve workshops gegeven. Voorlopers van de kortere weg tussen boer en burger leggen uit hoe ze dat doen. Gedeputeerde Hubert Mackus van Landbouw zal het belang hiervan toelichten.

Doel van deze bijeenkomst is om meer lokale samenwerkingsverbanden tussen boeren en burgers te smeden. Zowel tussen boeren onderling, bijvoorbeeld om samen groentepakketten te ontwikkelen alsook samenwerking tussen boeren, burgers en zorginstellingen om meer lokaal geteeld voedsel op het bord te krijgen.

“Momenteel is de voedselketen zo georganiseerd dat het gemakkelijker is om je product anoniem richting het buitenland te verkopen dan aan je buurman,” zo melden enkele ondernemers. Dit brengt veel extra kosten, verpakkingen, afval, logistiek en energiegebruik met zich mee.

Ook voor de horeca en zorginstellingen is het voordeliger om meer lokale producten te gebruiken. Dit vereist echter wel nieuwe samenwerkingen. De inkoper en de kok zullen het menu af moeten stemmen. En de boer zal misschien iets extra’s moeten doen. Bijvoorbeeld door voedsel te bewerken en naar de consument te brengen.

De Provincie Limburg is ook in gesprek met andere partijen om lokaal voedsel op de agenda te krijgen.