Na investeerder ForestEffect Fund is nu ook NICB ingestapt bij de ontwikkelaar en producent van hybride zonnecollectoren, Solarus in Venlo. Daarmee completeert Solarus een financieringsronde van ruim 1 jaar en is het bedrijf goed toegerust voor de internationale opschaling van de activiteiten. Eerder trok het bedrijf zelf ook investeringen aan met crowd funding.

Het bedrijf heeft het hoofdkantoor en een productiefaciliteit in Venlo. Verder zijn er kantoren en productiefaciliteiten in West-Europa, Zuid-Afrika en India. Afnemers zijn vooral hotels, (food) procesindustrie en nieuwbouwprojecten.

Kansrijke scale-up
“We zijn heel verheugd met de investering van NIBC”, zegt Leen Zevenbergen, CEO van Solarus. “Het is voor ons een erkenning dat wij als Nederlands high tech maakbedrijf met een grote potentie gekwalificeerd worden. NIBC heeft uitgebreid gekeken naar de robuustheid van onze technologie, de waarde die wij voor onze klanten kunnen creëren en de impact die we kunnen realiseren in de verduurzaming van de energievoorziening.”

“Voor NIBC is de investering in Solarus een belangrijke stap op het gebied van impact investing”, zegt Frans van der Harst, co-head NIBC Mezzanine & Equity Partners. “We vinden Solarus een mooi voorbeeld van een kansrijke scale-up in de Nederlandse maakindustrie. NIBX wil een partner zijn voor het management door mee te denken over zaken waar een groeiend bedrijf mee te maken krijgt. Het management van de onderneming is hierin leidend en NIBC heeft de kennis en het netwerk om toe te voegen.“

Sterk in R&D
Solarus begon in 2006 als een R&D spin-off van het Zweedse energieconcern Vattenfall. In 2014 werd Leen Zevenbergen CEO en begon met de opbouw van het bedrijf. Een jaar later vestigde het bedrijf zich in Venlo. Bij Solarus werken nu ruim 40 medewerkers. R&D is nog steeds een kernkwaliteit van het bedrijf. De afgelopen jaren heeft de nadruk sterk gelegen op de ontwikkeling van technologie, productiefaciliteiten en marktpartners. De verkoop van systemen is in 2017 van de grond gekomen. Voor 2018 voorziet Solarus een omzet van 10 miljoen euro en in de jaren erna moet de omzet sterk groeien naar enkele honderden miljoenen euro.

NIBC is gevestigd in Den Haag en heeft tevens kantoren in Frankfurt, Amsterdam, Londen en Brussel.