Nieuwe fabriek Fuenix in Weert haalt olie uit afvalplastic, 35 man aan de slag

schermafbeelding-2016-10-25-om-06-22-10

Het piepjonge bedrijf Fuenix in Weert wil uit waardeloos, niet-recyclebaar afvalplastic nieuwe bruikbare grondstoffen gaan winnen, zoals diesel en de olieproducten nafta en paraffine.

Dit type afvalplastic belandt in Nederland gewoonlijk in de ovens van de afvalverbranders.

Nieuw plastic
Fuenix gebruikt een nieuwe, deels gepatenteerde technologie, uitgedokterd door Duitse techneuten die overigens ook in de onderneming deelnemen. De installatie verpulvert, verhit en condenseert het afvalplastic, kan dit proces precies aansturen en zo het gewenste eindproduct fabriceren. Plastic wordt normaal van olie gemaakt, maar Fuenix wint uit onbruikbaar afvalplastic het halffabricaat nafta waarmee petrochemisch bedrijf Sabic weer nieuw plastic verpakkingsmateriaal gaat maken.

Eén installatie
Fuenix wil rond het nieuwe jaar de fabriek opstarten, eerst met één installatie. Wanneer alles gesmeerd loopt, zal de onderneming nog eens twee installaties in de fabriekshal in gebruik nemen. Dan kunnen zo’n 35 mensen in de fabriek hun brood verdienen. Een installatie kan 12.000 ton afvalplastic per jaar verwerken.

Er zijn ook plannen de kleinschalige verwerkingsinstallaties elders in de regio en ook hierbuiten neer te zetten.

Bron: De Limburger

Over Fuenix:

Onze droom
De Fuenix organisatie is opgezet door een multifunctionele groep duurzame ondernemers met een breed scala aan ervaring. Een goede mix aan kwaliteiten zorgt ervoor dat alle benodigde kennis wordt afgedekt.

Onze locatie in Weert is nog maar de start van de Fuenix-gedachte. De toekomst moet ook duurzaam hergebruik van biomassa en organische reststromen mogelijk maken. Wij werken met Fuenix continu aan de doorontwikkeling van de Ecogy-technologie. Onze droom en ambitie is om van alle soorten organisch afval biodiesel en biokerosine te maken. Een 100% duurzaam en biobased eindproduct.

Dan sluit Fuenix Ecogy niet alleen de cirkel van plastic naar olie, maar ook van bio-afval naar bio-olie. Een droom die wel eens werkelijkheid kan gaan worden…