Donderdag openen Universiteit Maastricht, Brightlands en de Provincie Limburg nieuwe, geavanceerde laboratoria op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Tegelijkertijd worden twee nieuwe onderzoekscentra gepresenteerd: het Food Claims Centre Venlo (FCCV) en het Centre for Healthy Eating & Food Innovation (HEFI). Onder andere gedeputeerde Joost van den Akker plus de eigenaar van Scelta Champignons Jan Klerken zijn bij deze opening aanwezig.

Het FCCV doet onderzoek naar gezondheid en veiligheid van voedsel. Niet alleen omdat consumenten steeds meer informatie eisen over de producten die zij consumeren, maar ook omdat er steeds meer Europese richtlijnen komen. Dat maakt wetenschappelijke bewijsvoering noodzakelijk voordat nieuwe claims over voeding (gezond, light, suikervrij et cetera) of nieuwe producten aan de consument kunnen worden gepresenteerd.

Het Food Claims Centre Venlo wordt geleid door dr. Alie de Boer. Zij promoveerde in 2015 op de relatie tussen voeding en medicijnen aan de Universiteit Maastricht: “We zetten met dit centrum in Venlo iets bijzonders neer. Voor zover ik weet, wordt er nog geen gecombineerd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen in de voedingswereld in relatie tot de voedingswetgeving. Ons uitgangspunt is steeds de wetenschap. Iedereen claimt iets te weten over voeding. Suiker is slecht, groenten goed. Is dat zo? Eerst bewijzen. Vervolgens komt de toetsing aan de wet.”

Het HEFI wil gezond eten bevorderen door onderzoek naar de effecten van voeding op de menselijke gezondheid, door de ontwikkeling van innovatieve, gezonde voedselproducten en een bijdrage te leveren aan gezondheidsbevordering door gezonde eetgewoonten.

De nieuwe laboratoria zijn niet alleen van groot belang voor studenten en onderzoekers, maar ook voor ondernemers. Zij hebben baat bij kennis over gezonde voeding. De Brightlands Campus Greenport Venlo werkt nauw samen met midden- en kleinbedrijf in de regio en is één van de vier Brightlands campussen in Limburg.

Alie de Boer was onlangs te gast in het programma 1op1 van WijLimburg TV. Kijk hieronder de aflevering terug.