Nieuwjaarsreceptie als absurdistisch theater: de receptieblik

De receptieblik

Benedictijnen hechten veel waarde aan de kunst van het luisteren. Recepties zijn bedoeld als gastvrije ontmoetingen met ruime kansen voor luisteren en respons geven. Meestal worden die kansen gemist, zo schrijft Derkse. “Wie kent niet het fenomeen dat ik maar gemakshalve aanduid als ‘de receptieblik’? Je bent in gesprek met iemand tijdens een receptie maar het valt je op dat diens blik out of focus is omdat hij enkele graden naast je kijkt in de richting van iemand die belangrijker is dan jij, met wie hij eigenlijk veel liever zou willen praten. Wanneer dat nieuwe gesprek wordt aangeknoopt, gebeurt waarschijnlijk hetzelfde.

Het kan nog gekker: “Geregeld neem ik op recepties de vrij absurde situatie waar dat beide partners in wat een conversatie beoogt te zijn, staan te zoeken naar andere personen die interessanter zijn.

Herkenbaar? Ja. Ongetwijfeld.

Bij alle goede voornemens die u wellicht al gemaakt heeft, wil ik u het lezen van het boekje van Derkse ook nog van harte aanbevelen. De in de zesde eeuw geschreven regels voor de Benedictijnen zijn verbluffend genoeg nog een rijke inspiratiebron voor moderne managers en ondernemers, zo blijkt uit het werk van Derkse.

Een leesrijk 2016 gewenst!

Maurice Ubags