Het noodweer dat in de nacht van zondag op maandag voor veel overlast in de provincie Limburg zorgde, heeft bij diverse glastuinbouwbedrijven in Venlo voor tientallen miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt. In de regio Venlo vielen in korte tijd hagelstenen van ongeveer 3.5 centimeter groot.

Een woordvoerder van de Limburgse Land- en Tuinbouworganisatie (LLTB) geeft aan dat de meeste schade is ontstaan bij bedrijven in ‘t Ven. Daar zijn bij veel bedrijven ruiten in de kassen gesneuveld met als gevolg dat de gewassen geruimd moeten worden. De glassplinters zijn tussen de groente en het fruit terecht gekomen waardoor deze vanwege de veiligheid onverkoopbaar zijn.

Aardbeienkwekerij Rijnland laat aan Omroep Venlo weten dat het afgelopen maandag honderd medewerkers naar huis heeft gestuurd vanwege het gevaar in de kassen. In totaal sneuvelden ongeveer tweeduizend ruiten bij Rijnland en de complete aardbeienoogst mag als verloren worden beschouwd, zo laat eigenaar Christel van Rijn weten.

Mogelijk kan in de komende dagen bij nog een aantal andere bedrijven de volledige teelt afgevoerd worden. Volgens Jean Aerts van LLTB zijn de bedrijven goed verzekerd tegen deze miljoenenschade. Het herstel van de kapotte ruiten kan maanden duren.

Behalve bij de glastuinbouwbedrijven raakten ook op andere plekken gebouwen beschadigd. Zo sneuvelde bij groente- en fruitbedrijf Nedalpac op Fresh Park Venlo een deel van het dak. Ongeveer 1500 vierkante meter van het gebouw is daardoor voorlopig niet bruikbaar. Hoe groot de schade bij Nedalpac is, is nog niet bekend.

Bron: LLTB YouTube