De NS stapt naar de rechter om een boete van bijna 41 miljoen euro van tafel te krijgen. Deze kreeg het verleden jaar opgelegd wegens misbruik van de economische machtspositie bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het vervoersbedrijf kreeg de geldstraf vorig jaar van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In eerste instantie won NS-dochter Abellio/Qbuzz de concessie, maar omdat er fraude gepleegd zou zijn, ging de aanbesteding naar Arriva. Het bedrijf maakte gebruik van vertrouwelijke informatie over concurrent Veolia. De informatie kwam van een ex-directeur van die onderneming.

De NS tekende in een eerder stadium bezwaar aan tegen de boete, maar de ACM besloot om deze geldstraf overeind te houden. Behalve het misbruiken van de economische machtspositie benadeelde het vervoerbedrijf tevens concurrenten door bruikbare informatie laat door te geven, terwijl Abellio daar wel over kon beschikken. De NS hoopt dat de rechter deze boete nu ongedaan maakt.

“Ook na heroverweging is de ACM van oordeel dat NS misbruik heeft gemaakt van haar economische machtspositie,” zo motiveert de ACM haar besluit om de bezwaren van de NS naast zich neer te leggen. De vervoerder laat op haar beurt weten het oneens te zijn met het oordeel en de onderbouwing ervan.