Océ; Inktjetprinten straks op behang, zonnepanelen, printplaten en meer (6,3 miljoen in onderzoek)

Anton Schaaf, CEO Océ

Anton Schaaf, CEO Océ

Tijdens deze bijeenkomst zal Anton Schaaf, CEO van Océ een presentatie geven over het belang en de toekomst van inkjet. Bestuurlijke vertegenwoordigers en betrokken onderzoekers van alle partners zijn uiteraard ook aanwezig.

Enkele details:

Samenwerkingsverband tussen Océ, Stichting FOM (Fundamenteel Onderzoek der Materie) en de universiteiten van Eindhoven en Twente.

.
Océ in Venlo is het inkjet development center van Canon, een van ’s werelds meest innovatieve bedrijven.

.
De totale investering in het FIP programma bedraagt 6,3 miljoen.

.
De duur van het programma is in eerste instantie 6 jaar, met de intentie nog eens 6 jaar te verlengen.

.
Het programma omvat onder andere 12 PhD studenten en 4 postdocs van 2 jaar.

.
De onderzoeksmaterie omvat inkjettechnologie en de invloed van vloeistof op papier en andere materialen.
Inkjettechnologie heeft de potentie om, net  als 3D-printing, de maakindustrie te veranderen. Printing on demand verandert op dit moment de boekenindustrie: geen voorraad, maatwerk en eenvoudige logistiek.

.

De markt groeit momenteel met dubbele cijfers. De volgende stappen met inkjettechnologie gaan veel verder dan papier: verpakkingen, interieurs en bouwmaterialen zoals textiel, behang en glas. Hierbij valt ook te denken aan de digitale maakindustrie, met actuele voorbeelden op het gebied van zonnecellen en printplaten. De mogelijkheden zijn eindeloos en de kennis en ervaring om deze kansen wereldwijd te benutten is in Nederland aanwezig.

.
Vanwege de hoge eisen die worden gesteld aan deze hightech inkjettechnologie, investeert Océ graag in de samenwerking met academische instanties en koppelt zij de verworven kennis aan concrete industriële toepassingen.

.
Dit onderzoeksprogramma levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse kenniseconomie.