Office Depot Europe in Duitse handen

Het Duitse onderdeel van de internationale investeerder Aurelius Group heeft de onderneming voor een onbekend bedrag van het moederbedrijf Office Depot overgenomen. Bij de Europese tak van de Amerikaanse multinational werken 6.500 mensen die een omzet van circa twee miljard euro genereren. Hoeveel mensen momenteel in de Venlose vestiging werkzaam zijn, is onbekend. Volgens de meest recente cijfers – uit 2014 – verdienden er toen 835 mensen hun brood.

Office Depot met wereldwijd een jaaromzet van 14 miljard euro heeft het al lange tijd moeilijk. Door een harde concurrentie met online leveranciers dalen de prijzen van kantoorartikelen. Bovendien heeft de vraag naars pullen voor kantoor lange tijd onder druk gestaan door de economische crisis en bezuinigingen van overheden. Twee jaar geleden schrapte Office Depot in Europa 1.400 banen, waarvan 60 in Venlo.

In mei dit jaar strandden de voornemens tot een megafusie tussen Office Depot en het Amerikaanse Staples, omdat de autoriteiten voor een te groot machtsblok vreesden. Nadien werd bekend dat Office Depot „strategische alternatieven voor de Europese business” ging onderzoeken.

Voor de Aurelius Group is de aankoop van Office Depot Europa de grootste overname ooit. De investeerder wijst in zijn verklaring van de overname op de sterke merknamen, het marktleiderschap en een grote klantentrouw – met in totaal bijna twee miljoen afnemers. Over de plannen met Office Depot Europa is de nieuwe eigenaar vaag. Een al langer gaande herstructurering moet worden voortgezet. Groei moet komen door nieuwe producten en diensten.

Het bedrijf reageerde gisteren niet op een verzoek van de krant om een toelichting. Formeel kan de overname nog onder meer door de kartelautoriteiten worden afgeblazen.