Oktoberfesten Alkmaar, Arnhem, Den Haag en Groningen mislukt. Alleen Sittard mega-succes

door Joost Lammers en Cindy Peters

De Noord-Hollandse organisatoren van grote Oktoberfesten in Nederland kunnen opnieuw een groot aantal gedupeerden achter zich aan verwachten. Na Arnhem en Den Haag heeft Groningen zojuist besloten geen vergunning af te geven, zo laat een woordvoerder aan NH weten.

De problemen voor de organisatoren Dennis Poland uit Alkmaar en Dominique Vogel uit Heerhugowaard zijn daarmee compleet. Vorige week meldde NH al dat zij ten onrechte de naam van de Duitse bierbrouwer Hofbräu gebruikten. Poland heeft daarnaast nog steeds veel Noord-Hollandse schuldeisers achter zich aan, nadat de organisatie vorig jaar in Alkmaar op een fiasco uitdraaide. Eén van die gedupeerden kondigde aan aangifte te gaan, omdat ze een jaar later nog geen cent heeft teruggezien.

De ineenstorting van het kaartenhuis van Oktoberfest Niederlande is met het niet toekennen van de vergunningen compleet. De gemeente Groningen laat weten dat de feesten niet doorgaan, omdat ‘er onvoldoende vertrouwen is dat de openbare orde kan worden gehandhaafd en de veiligheid van de bezoekers is gegarandeerd’.

Duizenden gedupeerden
Het verbieden van de feesten lijkt desastreus uit te gaan vallen voor de duizenden die in Arnhem, Den Haag en Groningen kaarten hebben gekocht. Want terwijl er geen vergunning lag, was de kaartverkoop tot dit weekend volop gaande. Woordvoerder Vogel zei vorig week al dat kaartkopers in Arnhem hun geld terug zouden krijgen, maar dat dit wel deels uit de opbrengsten van de feesten in Den Haag en Groningen moet komen. Nu die er niet komen, kunnen ze waarschijnlijk gedeeltelijk of volledig naar hun centen fluiten.

De kans is groot dat hetzelfde geldt voor de mensen die zin hadden in een leuk bierfeest in de andere twee steden. Leveranciers hebben al een voorschot gekregen, zo laat de organisatie weten. Bij Omroep West zegt Alkmaarder Poland dat er een passende oplossing komt, maar wat dat dan is is onduidelijk.