Oliebollenkraam Stationsplein wint kort geding tegen Weert

De Oliebollenkraam op het Stationsplein in Weert heeft een kort geding tegen de gemeente Weert gewonnen. Eerder kreeg hij nul op het rekest bij het indienen van een bezwaarschrift tegen het besluit van de gemeente.

De kraam staat al sinds 1987 op dezelfde plek, maar zou – als het aan het gemeentebestuur ligt – gaan verdwijnen. Dat is een gevolg van een nieuwe procedure waarbij de plekken voor oliebollen en consumptie-ijs voor het seizoen oktober 2017 t/m januari 2018 gegund worden aan de hoogste inschrijver.

Volgens de oliebollenkraam is er sprake van machtsmisbruik door de gemeente. Ten onrechte zou hij gepasseerd worden en zouden oude opgebouwde rechten genegeerd worden.

De rechtbank heeft nu beslist dat het college van burgemeester en wethouders van Weert ten onrechte een bezwaarschrift niet-ontvankelijk heeft verklaard. Voor de rechtbank is doorslaggevend dat het college buiten de door de gemeenteraad gegeven bevoegdheid is getreden door de standplaatsen voor oliebollenverkoop te regelen in een inschrijvingsprocedure. Het college zal opnieuw over het bezwaarschrift van de standhouder moeten beslissen met inachtneming van de door de raad vastgestelde standplaatsenverordening. Gelet op de spoedeisendheid van de problematiek dient dit besluit voor 1 oktober 2017 te worden genomen.

De rechtbank bepaalt ook dat de gemeente Weert de proceskosten moet betalen.