De omzet van de bouwnijverheid is in het eerste kwartaal van 2018 gestegen met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De vergunde bouwsom is in het eerste kwartaal verder toegenomen. Ook de werkgelegenheid is verder verbeterd. Wel geeft 20 procent van de ondernemers aan dat er sprake is van een tekort aan arbeidskrachten. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de bouwnijverheid.

Kleine bedrijven tot tien werkzame personen behaalden met een stijging van ruim elf procent de hoogste groei in het eerste kwartaal. Grote bouwbedrijven met 100 werkzame personen en meer realiseerden met een omzetstijging van 5,9 procent de laagste groei. De omzet in de bouwsector stijgt al veertien kwartalen op rij onafgebroken. Hiermee komt het omzetniveau van de bouwnijverheid in het eerste kwartaal bijna vier procent hoger uit dan het niveau van het eerste kwartaal 2008, het ‘topjaar’ voor de crisis.

In het eerste kwartaal steeg de omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw met 12 procent. Bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw zagen hun omzet met 2,7 procent stijgen. Vooral (spoor)wegen- en tunnelbouwers deden goede zaken met ruim negen procent omzetgroei. Gespecialiseerde bouwbedrijven, zoals installatie- en afwerkingsbedrijven, behaalden 7,6 procent meer omzet dan een jaar eerder.

Voor 4 miljard euro aan bouwkosten vergund
De totale bouwkosten van afgegeven vergunningen voor de bouw en verbouw van woningen en bedrijfsgebouwen kwamen in het eerste kwartaal uit op vier miljard euro, twee procent meer dan een jaar eerder. Voor de bouw en verbouw van woningen werd voor 2,7 miljard euro aan bouwkosten vergunningen afgegeven, ruim zeven procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Voor de nieuwbouw van woningen werden voor 16 449 woningen vergunningen afgegeven, dat zijn er iets minder dan in het eerste kwartaal van 2017.

Er is voor 1,3 miljard euro aan bouwkosten voor bedrijfsgebouwen vergund in het eerste kwartaal, bijna acht procent minder dan in 2017. Bij bedrijfsgebouwen gaat het onder andere om bedrijfshallen, agrarische gebouwen, kantoren en scholen. De bouwkosten in een afgegeven vergunning betreffen een schatting van de waarde van de materiaal- en arbeidskosten van de bouwopdracht. In deze telling van de bouwkosten zijn alleen verleende bouwvergunningen van vijftigduizend euro of hoger meegenomen