In het eerste kwartaal van 2018 was de omzet in de transportsector 3,8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het vijfde kwartaal op rij dat de omzet hoger was dan een jaar eerder. Alle deelmarkten, op vervoer over water na, lieten een hogere omzet zien. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe kwartaalcijfers.

Het goederenwegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, had met een toename van 5,2 procent een groot aandeel in de totale stijging van de omzet. Er werd niet alleen meer vervoerd, ook de gestegen vrachtprijzen droegen bij aan de toename. De opslagbedrijven behaalden de grootste omzetstijging (9,7 procent) en wisten daarmee de groei van vorig kwartaal vast te houden. De luchtvaart en de expediteurs, twee andere belangrijke takken binnen de transport, hebben met stijgingen van respectievelijk 5,3 en 4,6 procent de opgaande lijn van vorig jaar voortgezet.

De zeevaart wist de omzetstijgingen van voorgaande kwartalen niet te continueren. De omzet daalde met ruim 5 procent. Ook de binnenvaarders zagen, evenals in het vierde kwartaal van 2017, de omzet dalen. Oorzaak zijn perioden van hoog water, waardoor ze met aangepaste snelheden moesten varen in verband met golfslag. Er waren zelfs vaarverboden op gedeeltes van rivieren. Mede als gevolgd van vrachtprijzen die onder druk stonden, daalde de omzet met bijna 2 procent.

De bedrijven in de transportsector zijn in toenemende mate op zoek naar personeel. Aan het eind van het eerste kwartaal waren er ruim 10.000 openstaande vacatures in de transportsector, ruim 3.000 meer dan een jaar eerder.