Ontslagen Envida-directeur eist half miljoen, krijgt 115.000 euro

Envida is voortgekomen uit de combinatie GroenKruisDomicura en Vivre. Bij het zorgbedrijf dat actief is in Maastricht en in het Heuvelland werken circa 4000 mensen.

Bij de reorganisatie Envida Stroomopwaarts is de directiestructuur veranderd en is het aantal directeuren verminderd. Een vrouwelijke 59-jarige regiodirecteur van Envida (sinds 2000 in dienst met een salaris van 8.500 euro bruto) probeerde vergeefs in de nieuwe directie en in het nieuwe managementteam te komen. Voor twee functies in dat MT werd ze afgewezen. Envida stelde anders dan de vrouw dat de nieuwe functies niet uitwisselbaar waren met de functie van regio-directeur.

Voor een functie als manager weigerde de regiodirecteur  te solliciteren: ze vindt dat ze rechtstreeks geplaatst zou moeten worden in die functie, onder meer omdat Envida weet hoe ze functioneert en welke capaciteiten ze heeft.

Envida hield evenwel vast aan het sociaal plan, dat bepaalt dat ze wel zou moeten solliciteren en het sollicitatietraject zou moeten doorlopen. Daar is het niet van gekomen. De regiodirecteur werd afgewezen voor de functie van manager, onder meer op basis van een papieren beoordeling van een selectiecommissie.

Envida wendde zich in eerste instantie tot het UWV om van de regiodirecteur af te komen. Die weigerde evenwel toestemming om de vrouw te ontslaan. Volgens het UWV had Envida de vrouw niet alleen op basis van een papieren beoordeling mogen passeren voor de functie van manager. Envida had ook meer moeite moeten doen om een andere passende functie te vinden.

Envida stapte daarop naar de rechter om tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst te komen.

De vrouw eiste bij de rechter 115.000 euro transitievergoeding en nog eens 387.000 euro ‘billijke’ vergoeding.

De rechter schiet Envida te hulp. Geoordeeld wordt dat de vrouw zichzelf buitenspel gezet heeft voor de functie van manager, door niet mee te willen doen aan het selectietraject. Het feit dat ze al 17 jaar werkt voor Envida maakt dat niet anders. Ook andere werknemers zullen al langer bekend zijn bij Envida en zij moesten ook gewoon opnieuw solliciteren naar functies.

De rechter geeft de vrouw de gevraagde transitievergoeding mee, maar zet een streep door de gevraagde billijke vergoeding. Daarvoor is alleen plaats in uitzonderlijke gevallen. Envida zou dan een ernstig verwijt moeten kunnen worden gemaakt op grond waarvan de arbeidsovereenkomst niet langer zou kunnen voortduren. Van zo’n ernstig verwijt is geen enkele sprake.