Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg en DHL treden tot e-Fulfilment Hub

Het collectief van ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen uit de Keyport-regio lanceerde begin november 2016 het initiatief e-Fulfilment Hub. Dit voorjaar werd de Keyport-regio als snelste stijger onder alle logistieke hotspots in Nederland aangemerkt en het collectief heeft haar samenwerking inmiddels verlengd tot medio 2019. De e-Fulfilment Hub groeit ondertussen stevig door: logistieke multinational DHL en ontwikkelaar van logistieke bedrijventerreinen Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) zijn recentelijk toegetreden tot de Midden-Limburgse community.

E-fulfilment betreft de verwerking van goederen na een transactie via internet: inslag, opslag, verzamelen, verpakken en het verzenden van goederen naar de consument. Midden-Limburg is hiervoor een perfecte regio, omdat goederen van hieruit binnen één dag aan een groot gedeelte van Europese huishoudens kan worden geleverd. De laatst mogelijke cut-off tijden krijgen webshops alleen in Midden-Limburg; dat is ideaal voor pan-Europese logistiek.

Het logistieke bedrijfsleven in en rondom Midden-Limburg werkt nauw samen om kleine tot middelgrote webshops (<1.000 zendingen per dag) de best mogelijke dienstverlening te bieden. Alle facetten van e-fulfilment worden door één of meer partners van de e-Fulfilment Hub ingevuld. Van warehousing tot retourenmanagement en van verpakken tot aan the last mile. Het samenwerkingsverband bestaat uit toonaangevende spelers uit het bedrijfsleven (logistiek, e-commerce en e-fulfilment), onderwijs- en kennisinstellingen en (regionale) overheden. Gezamenlijk investeren ze in kennisverzameling en -verspreiding, business development en regiomarketing om webshops de beste mogelijke dienstverlening te kunnen bieden.

Online shoppers zorgen ervoor dat de behoefte aan pakketzendingen jaarlijks met zo’n 20% groeit. Een belangrijk gedeelte van die ruim 250 miljoen pakketten per jaar wordt door logistiek multinational DHL bezorgd. De rol van DHL wordt daarmee in toenemende mate belangrijk, zeker voor webshops die een positieve klantervaring ‘tot aan de deur’ willen realiseren. Don Manders, Major Account Manager Fulfilment bij DHL Parcel, licht toe: “Wij kijken al geruime tijd met veel interesse naar dit Midden-Limburgse samenwerkingsverband en hun propositie richting webshops. Ook DHL Parcel ziet de behoefte aan logistieke dienstverlening bij e-commerce en fulfilmentbedrijven elk jaar opnieuw enorm groeien. Wij willen voor hen dé last mile carrier zijn! En als die ‘laatste mijl’ niet in Nederland, maar elders in Europa wordt verreden, dan is Midden-Limburg strategisch gesproken een slimme keuze.

Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) ontwikkelt en herstructureert nieuwe bedrijventerreinen in Midden-Limburg. Tevens vervult zij een signalerende rol als het gaat om beheervraagstukken waarin publiek-private samenwerking noodzakelijk is. Voor OML is de ‘Euregiogedachte’ leidend; door de gunstige geografische ligging is Midden-Limburg immers een interessante vestigingsplaats voor ondernemers met pan-Europese ambities. Aansluiting bij de e-Fulfilment Hub is dan ook een vanzelfsprekende keuze, aldus Jeroen Bertjens, Adviseur Marketing & Sales van OML. “De logistieke sector beschouwt Limburg als dé nationale hotspot. Door de sterke groei van ecommerce, met name als we kijken naar bestellingen die vanuit Nederland door heel Europa verscheept worden, wordt onze regio ook in toenemende mate als dé internationale hub gezien. Internationale e-commercebedrijven willen wij dan ook graag vanuit ruimte voor bedrijfshuisvesting faciliteren om hun Europese ambities vanuit Midden-Limburg te realiseren.”