Het is een vaak terugkerend beeld momenteel in de Nederlandse winkelcentra: winkeliers die vanwege de tropische temperaturen hun zaak enkele uren eerder sluiten. Ook in Limburg is dat het geval. Niet doen, luidt het advies van onder meer winkeliersvereniging Venlostad.com en het Centrummanagement van Sittard en Geleen.

Volgens Omroep Venlo begrijpt voorzitter Toine Schreinemachers van Venlostad.com de overweging van individuele ondernemers heel goed, maar pleit hij er toch voor dat winkels open blijven. “Je kunt wel om 16.00 uur de deur sluiten, maar dan mis je misschien net die goede klant van 17.30 uur.” Hij geeft aan het onwenselijk te vinden dat de consument onverwacht een gesloten winkel aantreft. Hij pleit voor een duidelijke lijn waar iedereen zich aan houdt. Mochten lange hitteperiodes in de toekomst frequenter gaan voorkomen, zegt Schreinemachers, dat zal daar een gezamenlijk beleid op moet worden gemaakt. Dat creëert helderheid, vindt hij.

Eerder, in juli, speelde deze kwestie al in Sittard-Geleen, zo is op Sittard-Geleen.nieuws.nl te lezen. Het Centrummanagement van Sittard adviseert eveneens om winkels ook bij hoge temperaturen tot de normale sluitingstijd open te houden. In hun visie maakt een winkelier geen goede reclame voor zijn of haar zaak en de winkelstad wanneer een klant voor een gesloten deur komt te staan. Davey Nieuwendijk van Centrummanagement Geleen gaf aan eenzelfde advies te geven als Centrummanagement Sittard: open blijven tot de normale sluitingstijd.