Ook Vistaprint (Venlo) in ‘Paradise Papers’

De Paradise Papers is een verzameling van dik 13 miljoen teksten aangaande internationale belastingontwijking. In het najaar van 2017 werden deze -net zoals de Panama Papers in 2016 – naar de internationale pers gelekt werden. Uit deze teksten is op te maken welke sluiproutes multinationals en enkele van ’s werelds rijkste personen gebruiken om over hun vermogens en inkomens zo min mogelijk belasting te betalen.

De teksten zijn afkomstig van advocatenkantoor Appleby (gevestigd op het eiland Man), de trustkantoren Estera (voorheen onderdeel van Appleby) en Asiaciti (gevestigd te Singapore) en de bedrijvenregisters van verschillende landen in de wereld.

Dagblad Trouw meldt dat -op basis van een vertrouwelijke overeenkomst uit de database van Appleby-ook het Venlose Vistaprint in deze papers voorkomt. Het Amerikaanse moederbedrijf boekte in 2016 een omzet van 1,8 miljard dollar met het Limburgse bedrijf. 95% van de winst werd doorgesluisd naar Bermuda en over de resterende 5% werd in Nederland belasting betaald. Volgens Trouw blijkt uit het jaarverslag dat de fiscus dit goedkeurde.

Een woordvoerder van Vistaprint wil tegen De Limburger niet meer kwijt dan dat het bedrijf opereert in overeenstemming met de belastingregels die actief zijn in de landen waar ze actief zijn.