Opening Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials

AMIBM is een samenwerking van Maastricht University, RWTH Aachen University en Fraunhofer IME op de Brightlands Chemelot Campus en mogelijk gemaakt met steun van Provincie Limburg.

AMIBM beschikt over 1.500 m2 modernste laboratoria met unieke experimentele, verwerkings- en analyse apparatuur. Het doet onderzoek naar biobased materialen in een zogenaamde ‘waardeketen benadering’: vanaf de bron (bijvoorbeeld planten) via chemie naar de toepassing in vezels ( bijvoorbeeld in tapijt of implantaten). Zo worden met behulp van diepzee bacteriën waardevolle grondstoffen gewonnen uit afval van de garnalen-pel industrie. Bij alle ontwikkelingen is er aandacht voor de duurzaamheid en recycleerbaarheid van gebruikte materialen en processen. Zo wordt er gestreefd naar nieuwe materialen in een schonere wereld, onafhankelijk van aardolie, bijvoorbeeld in bed-textiel, kleding en tapijt. Deze ontwikkelingen versterken de concurrentiekracht van de Nederlandse textielindustrie.

Met haar onderscheidende en complementaire infrastructuur is AMIBM een waardevolle samenwerkingspartner voor andere initiatieven op de Limburgse campussen.