Breed gedragen initiatief Grensarbeid in Kerkrade/Aken bewijst economisch falen Europese Unie

Tuurlijk: elk initiatief (zie persbericht) dat tot doel heeft om economische kansen over de grens te kunnen verzilveren verdient sympathie. Zeker in Limburg, waar we heel veel meer grens met het buitenland hebben dan met Nederland.

Tegelijkertijd is elk initiatief op dit gebied een bewijs dat de Europese Unie faalt als het gaat om het inlossen van de economische belofte dat de EU één interne markt is. De belofte van een vrij verkeer van goederen, mensen en kapitaal geldt vooral als aan deze of gene zijde van de grens de prijs van een liter diesel enkele duppies goedkoper is. Maar zeker niet als het erom gaat een vestiging te openen over de grens of een buitenlandse werknemer aan te nemen. Tuurlijk is alles mogelijk voor wie bereid is alle hindernissen te nemen. Probeer maar eens als Duits bedrijf een Limburgse werknemer die nog in Limburg woont een Nederlands telefoonabonnement te geven. Dat levert mini-horror verhalen op over heel veel gedoe.

Iedereen die al wat langer meeloopt weet dat dit initiatief Grensarbeid bepaald niet het eerste initiatief is om grenzen te slechten en zeer zeker ook niet het laatste zal zijn.  Enkele maanden geleden benoemde de provincie een eigen ambassadeur in NordRhein-Westfalen, onze Duitse buur-deelstaat. Al die initiatieven staan bol van de goede bedoelingen, net als alle ‘voorgangers’ die ooit in het leven werden geroepen.

‘Grensarbeid’ is vooral het bestrijden van symptomen. En daarmee wordt – als je hoofdzaken van bijzaken scheidt – deze energie in een bijzaak gestopt. Het is voor Limburg veel beter om alle energie in te zetten op het aanpakken van de oorzaak. Op het wegnemen van alle juridische blokkades, alle regelgeving en alle regeltjes en voorschriften: het juridische gordijn dat nog steeds is neergelaten aan onze grenzen moet opgetrokken worden.

Politiek Den Haag draait al weer warm voor de komende parlementsverkiezingen. Het gaat vooral over het tegengaan van islamisering in ons land. Over het behoud van onze normen en waarden. Zaken waarvoor we moeten knokken. Terecht allemaal.

Over de economische paragraaf van partijen gaat het niet. Ook niet over een visie op de economische ontwikkeling van grensregio’s in Europa. Een ontwikkeling die bijvoorbeeld behoefte heeft aan gelijkschakeling van heel veel regels, belastingsystemen, rechtssystemen et cetera.

Dat is weer een gemiste kans. Cruyff zou waarschijnlijk zeggen: als je alle kansen mist, kun je niet winnen.

Maurice Ubags

 

Opening Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling

Schermafbeelding 2016-09-07 om 11.33.16

Schermafbeelding 2016-09-07 om 11.33.30