Burgemeester Jan Schrijen kampioen realisme (zou prima designated survivor zijn)

Als de landelijke televisie (Een Vandaag) afzakt naar Valkenburg om een reportage te maken over de veiligheid van de Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg, is het beeld snel geframed: hier wordt veiligheid ingeruild ten faveure van commercie.

Het is mooi om te zien hoe de interviewer op Jan Schrijen stuit, de burgemeester van Valkenburg. Hij moet waken over de openbare orde en veiligheid. Als Schrijen voor de voeten wordt geworpen dat hij het advies van de brandweer (maximaal 866 personen in de grotten) negeert door en 1035 toe te staan, geeft Schrijen een college in realisme.

Hij legt uit waarom hij de standhouders (80) en de beveiligers (20) niet meerekent. Die zorgen juist voor de veiligheid in geval er iets gebeurt.

Gevat concludeert de interviewer dat er dan nog steeds meer mensen worden binnengelaten dan door de brandweer geadviseerd. “Garandeert u mij ook voor 100% veiligheid? Ben ik er ook veilig?” wil de interviewer weten.

En dan komt het meest nuchtere en eerlijke antwoord dat te geven is: 100% veiligheid bestaat niet. Schrijen maakt klip en klaar een einde aan de illusie van veel beleidsmakers en veel adviseurs in de veiligheidssector die daarvan ofwel dromen ofwel van eten.

Belangrijker is het dat Schrijen aangeeft heel bewust een afweging te hebben gemaakt. Uit alle antwoorden op alle kritische vragen blijkt dat hij in control is. Er wordt jaar na jaar door alle betrokken partijen gewerkt aan het optimaliseren van de veiligheid. Dat is wat je van een bestuurder wilt horen! Realisme boven de schijnzekerheid dat op papier alles klopt.

Kom daar maar eens om in Den Haag, waar serieus een voorstel wordt gedaan om een ‘designated survivor’ aan te wijzen voor het geval bestuurlijk Nederland in één allesverwoestende aanslag wordt vermoord. Dan moet je – in de beleving van D66 – natuurlijk wel iemand hebben die democratisch gelegitimeerd een besluit kan nemen. (Sta daar even een seconde bij stil!) Ik zou zeggen: dan openen we a la de Israëlische premier Golda Meir na de aanslagen op de Olympische Spelen in München een klopjacht op de daders waarbij we ze zonder uitzondering waar ook ter wereld om zeep helpen.

Het is zoals Schrijen zegt: 100% veiligheid bestaat niet in dit leven. Hoeveel appende automobilisten zou de tv-ploeg van Een Vandaag gepasseerd zijn op weg naar Valkenburg? Hoe veilig is de jaarwisseling? Hoe veilig is ons voedsel? Hoe veilig zijn de kerncentrales van Tihange? Als er net over de grens een meltdown is, zit je in de grotten van Valkenburg nog relatief veilig.

Kortom: Heerlijk om het jaar af te sluiten met de wijze woorden van Jan Schrijen. Hulde!

Maurice Ubags