Chauffeurs in cabine filmen: goed plan!

Transportverzekeringsmaatschappij TVM wil chauffeurs gaan filmen in hun cabine. Doel: het verhogen van de verkeersveiligheid. De bonden zien het plan niet zitten en werken niet mee. Ook de chauffeurs zelf staan niet te popelen, al willen zij wel meewerken.

Het filmen van chauffeurs is een goed plan.

Tuurlijk heeft TVM behalve het verhogen van de verkeersveiligheid ook een keihard zakelijk belang in het terugdringen van ongevallen. Maar wat is daar mis mee? Niets.

Ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn, zijn vaak uit hun aard al meteen grote ongevallen. Vaak met persoonlijk letsel, op zijn minst zijn het ongevallen met lange files tot gevolg. Minder ongevallen is winst voor iedereen, ook voor de chauffeur in kwestie.

TVM wil beginnen met een pilot. De vraag kan gesteld: waarom niet meteen alle vrachtwagenchauffeurs filmen? Want chauffeurs die met een grote vrachtwagen op pad zijn, moeten alle aandacht bij de weg houden. Die hebben geen minuut, en nee ook geen tien seconden, tijd om wat anders te doen. Een appje versturen of bekijken kan letterlijk dodelijk zijn.

Als chauffeurs weten dat hun rijgedrag in de cabine wordt geregistreerd, is de neiging om te appen of wat anders te doen dan verantwoordelijk te rijden achter het stuur ineens een stuk kleiner. Als er een ongeval is, kan bekeken worden wat de chauffeur deed.

Dat is uitermate goed voor de waarheidsvinding. De chauffeur die oplettend rijdt, zal er zijn voordeel mee kunnen doen. De chauffeur die betrapt wordt op appen, kan met de beelden keihard worden aangepakt. Zo’n chauffeur hoort een lang beroepsverbod te krijgen.

Van de inzet van een camera in de cabine gaat zodoende een stevige preventieve werking uit. Die weegt zwaarder dan de inbreuk op de privacy van de chauffeur.

De inzet van techniek en met name van camera’s zal steeds vaker duidelijk maken hoe iets gegaan is. Camera’s leggen bij tennis al lang vast of een bal in of out was. Camera’s worden nu ook eindelijk in het voetbal ingezet: doellijncamera’s. De politie is al veel langer blij met de GoPro- en andere camera’s die automobilisten op hun dashboard bevestigen. Camera’s maken straks zelfrijdende auto’s mogelijk.

Want God mag dan wel alles zien, hij heeft er niet voor niets voor gezorgd dat de mensen zo vernuftig zijn dat ze camera’s hebben ontwikkeld om hem te helpen.

Maurice Ubags