Civiele claim Roermond tegen Van Rey en kaalplukken Van Pol door OM? Of genoeg leed toegevoegd?

Celstraffen tot twee jaar voor Jos van Rey en Piet van Pol en voor de eerste ook een ontzegging van drie jaar voor het uitoefenen van een publiek ambt. Dat is de straf die het OM passend vindt.

Er zijn meer mogelijkheden, zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk.

Ik volg hier voor het gemak even de lijn van het OM zelf. Door de omkopingspraktijken (Van Rey aan ontvangende kant en Van Pol aan de kopende kant) zou de gemeente Roermond volgens berekeningen van het OM voor een bedrag van tussen de 5 en ruim 7 miljoen euro benadeeld zijn.

Als dat zo is – in juridische zin kan causaal verband aangetoond worden – dan zou de gemeente Roermond een civiele claim kunnen indienen tegen Van Rey om de door de onrechtmatige daad van Van Rey ontstane miljoenenschade te vergoeden.

Zou kunnen, want het is nauwelijks denkbaar dat politiek Roermond zin heeft in zo’n proces tegen de man die Roermond ook ontegenzeggelijk op de kaart heeft gezet. Juristen zouden wijzen op de vele bewijskwesties die overwonnen zouden moeten worden om uiteindelijk een gunstig vonnis van de civiele rechter te kunnen krijgen. Nog afgezien van het publicitaire drama ook voor de stad Roermond zelf.

Maar als de visie van justitie juist is, dan is Roermond simpelweg bestolen. In een wereld van normale verhoudingen zou de stad als gedupeerde dan dus schadevergoeding kunnen vragen.

Dan Van Pol.

Volgens het OM is het grootste deel van de miljoenen aan de min-kant van Roermond in de zakken van Van Pol terecht gekomen. Die plus-kant kwalificeert dan zonder meer als wederrechtelijk verkregen voordeel. Dat voordeel kan justitie met een pluk-ze-vordering  trachten te ontnemen in een aparte strafrechtelijke procedure. Ook dat is een tocht door een juridisch mijnenveld. Justitie wil zich daar kennelijk niet aan wagen: er is gekozen voor het vragen van celstraf.

Vragen dus aan de stad Roermond. Benieuwd of zich daar iemand over deze kwestie uitlaat. Vragen ook aan het OM. Waarom geen pluk-ze-vordering tegen Piet van Pol, hetgeen immers de logische consequentie zou zijn van de eigen redenering? Te moeilijk, geen tijd en of geen zin? Niet opportuun?

Vraag voor Roermond en voor het OM  is natuurlijk ook hoeveel leed je Van Rey en Van Pol nog wil toevoegen. De verdachten zijn al bijzonder zwaar gestraft door alle publiciteit. De wonderboys van Roermond schitteren al jaren niet meer, hun blazoen is voor altijd bevlekt. Dat doet de ziel immens pijn. En met het simpele vragen van celstraffen worden Van Rey en Van Pol deze week nog eens publiekelijk gedegradeerd tot twee ordinaire boefjes. Erger kan niet. Dat is al de ultieme vergelding.

Het OM heeft gesproken. Nu is de verdediging aan zet en als laatste uiteraard de rechtbank. Dan weten we hoe de rechters de feiten rangschikken en wegen. Daarna zal ongetwijfeld minstens een van de procespartijen in hoger beroep gaan.

Wordt dus vervolgd.

Maurice Ubags

 

Hieronder het persbericht van justitie naar aanleiding van de strafeis:

Eis 24 maanden cel tegen oud-wethouder en projectontwikkelaar

10 mei 2016 – Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank Rotterdam in een omvangrijk onderzoek naar omkoping, verkiezingsfraude en witwassen gevangenisstraffen van 24 maanden geëist tegen oud-wethouder van Roermond Van Rey en projectontwikkelaar Van Pol. Het OM eiste tegen Van Rey bovendien ontzetting uit het recht gedurende 3 jaar enig ambt te bekleden.