De hele provincie op de fiets

Je mag het best een gedurfde zet noemen van de Provincie Limburg: een partnership sluiten met een professionele wielerploeg voor 750.000 euro, verdeeld over drie jaar. Met dat geld hoopt men onder andere dat Team Sunweb zich in Limburg gaat vestigen, een touretappe wordt binnengehaald en onze provincie op de kaart wordt gezet. Daarnaast gaat Limburgs sporticoon en kopman van Team Sunweb, Tom Dumoulin, met zijn teamgenoten de Limburgse jeugd en volwassenen een duwtje in de rug geeft om te gaan sporten. Opmerkelijk daarbij is dat de invulling van hoe dat dan gaat gebeuren nog in nevelen gehuld is. Je zou toch verwachten dat als je een (grote) zak met geld op tafel legt, vooraf goed is nagedacht over de invulling van die promotiecentjes.

Dumoulin geeft alvast aan dat hij niet elke week kan komen opdraven om voor een Limburgse schoolklas de jeugd te enthousiasmeren om te gaan sporten. Dat lijkt me ook niet meer dan logisch, want als topsporter zit hij meer in het buitenland dan thuis, net over de grens bij Maastricht. Teambaas van Sunweb, Iwan Spekenbrink, noemt overigens die schoolbezoekjes ‘vorige-eeuw-denken’. Hij zet liever in op moderne media om de boodschap over te brengen. Saillant detail is dat juist die moderne media de reden is dat kinderen niet meer buiten spelen en bewegen.

Ik vraag me oprecht af of dit partnership ertoe zal leiden dat meer Limburgse jongeren en volwassenen gaan sporten of bewegen. Het resultaat zullen we over drie jaar weten als het partnership eindigt. Want ik neem aan dat gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen van Werk en Welzijn dit nauwgezet zal monitoren.

De komende weken zullen voor- en tegenstanders van dit partnership elkaar in de haren vliegen. Het is immers ‘gemeenschapsgeld’ en dus kan en mag iedereen een mening hebben. De Limburger bracht de discussie al op gang door de analyse van het partnership de kop te geven: ‘Een deal vol onduidelijkheden’. De provinciale fracties van VVD en PVV hebben inmiddels al vraagtekens gezet bij financiële steun aan Team Sunweb.

Ik hoop dat de komende weken een bijzinnetje in het persbericht van de provincie nadere toelichting krijgt, namelijk: ‘Ook speelt Team Sunweb een actieve rol in de ontwikkeling van nieuwe materialen en voeding rondom het fietsen’. Dit zou namelijk de 750.000 euro veel meer kunnen rechtvaardigen dan het ‘Dumoulin-effect’. DSM, Brightlands Chemelot Campus en Brightlands Health Campus zijn broedplaatsen voor innovaties op gebied van materialen en voeding. Deze moeten getest worden en dat doe je niet met de eerste de beste amateur. Sunweb heeft al zo’n samenwerkingsverband met DSM. Wordt de wielerploeg het living lab van al die innovaties? Als ze hier een grote rol van betekenis in kunnen spelen, is de 750.000 euro geen groot bedrag. Succesvolle innovaties leveren nieuwe bedrijven en banen op. Investeren als provincie in economische vooruitgang is goed te verdedigen. Als ‘bijvangst’ kun je dan Tom Dumoulin opvoeren als aanjager van meer bewegen. Want het is zoals een collega tegen mij zei: “Ik hoop maar voor de provincie dat Tom de komende drie jaar bij Sunweb blijft fietsen.”

Maurice van der Linden