De nieuwe Turkse baas van Fortuna Sittard, wie is Isitan Gün?

Vandaag is het betaaldag bij Fortuna Sittard. Een Turkse zakenman Isitan Gün heeft bijna € 900.000 gestort op de bankrekening van Fortuna Sittard. Dat geld gaat vandaag voor het grootste gedeelte naar de schuldeisers van de club. Fortuna Sittard sloot met de schuldeisers een crediteurenakkoord waarbij de voetbalclub heeft aangeboden een bepaald percentage van de schuld te voldoen. De rest wordt kwijtgescholden. De meeste schuldeisers zijn daarmee akkoord gegaan en zij ontvangen vandaag een deel van het nog te vorderen bedrag.

Schermafbeelding 2016-07-22 om 12.58.33

Isitan Gün, clubeigenaar van Fortuna Sittard

Het geld komt uit Turkije. Om precies te zijn van de 41-jarige zakenman Isitan Gün. In ruil voor het geld, mag de Turk zich eigenaar van de oudste betaalde voetbalclub (anno 1954) van Nederland noemen. Hij is met 85% van de aandelen meteen grootaandeelhouder.

Gün is gek van voetbal zoals hij zelf zegt. Vanaf dat hij een jaar of zes was. Gün zal ongetwijfeld goed hebben nagedacht voordat hij geld stopte in Fortuna Sittard. De zakenman is opgeleid als econoom en werkte jarenlang in de financiële sector (projectfinanciering, projectontwikkeling, business development).  Wat hij op dit moment precies doet, blijft een beetje onduidelijk. Volgens zijn Linkedin-profiel is hij nu vooral investeerder, wat er op zou kunnen duiden dat hij op zijn 41ste zijn schaapjes op het droge heeft. Dat geld zou dan verdiend moeten zijn bij de verschillende bedrijven waar hij sinds 2000 heeft gewerkt.

Dat zijn achtereenvolgens PRi Project Development & Financing in New York,  waar hij 3 jaar en 8 maanden heeft gewerkt. Bij Center for Turkish American Trading (2 jaar en 3 maanden werkzaam) en Met Capital Partners waar Gün als vice president net geen drie jaar heeft vol gemaakt. Zijn laatste job in de financiële sector was bij Fokus Yatirim Holding waar hij twee jaar directeur van was in Istanbul.

Gün heeft in ieder geval iets met voetbal. Tussen januari 2013 en november 2014 was hij werkzaam voor de Turkse topclub Galatasaray, waarvan zeven maanden als Chief Operating Officer. Geen lange carrière dus bij de Turkse club, iets wat hij bij Fortuna Sittard anders wil doen. Gün zegt zelf voor een lange termijn relatie te gaan, maar hoelang en hoeveel hij in de club wil investeren, daar blijft hij vaag over.

Fortuna Sittard kan weer even vooruit. Gün speelt voor bankier en houdt de schuldeisers tevreden. Maar een stabiele basis voor een solide toekomst is nog ver te zoeken. Het verleden bij de club heeft laten zien dat daar meer voor nodig is.