De Uber-medewerker van de toekomst: de slasher, een fulltime-parttimer

Terwijl Den Haag nog driftig probeert de arbeidsmarkt in wetten te vertalen, is de praktijk al mijlen verder. Uitzender Randstad is achter de schermen – en in België al ervoor – druk bezig met de ‘Uber’ van de arbeidsmarkt. Ploy genoemd.

Het idee is een beetje hetzelfde: heb je een ‘taxi’ nodig, stuur je een verzoekje via Uber en iemand die in de buurt is en op zijn smartphone het verzoekje ziet, kan ‘aan de slag’ als taxichauffeur. Slimme ict- en internettechniek maakt alles mogelijk. Vaagt hele branches en beroepen weg. Bij ING worden in de Benelux om deze reden 7000 mensen op straat gezet. De bank past zich aan aan de nieuwe fin-tech-werkelijkheid en dat doet au.

Om Ploy en het fenomeen van de ‘slasher’ goed te begrijpen is het handig even te denken aan een onvoorzien mooie dag waardoor de terrassen tot de laatste stoel bezet zijn, maar er volstrekt onvoldoende obers zijn. Tadaa! Je stuurt via Ploy een berichtje dat je obers nodig hebt en obers die in het Ploy-bestand zitten en in de buurt zijn, kunnen acuut aan de slag. Iedereen blij. De horeca-ondernemer, de ‘werknemer’ en het uitzendbureau dat zorgt voor een adequaat bestand. (Niet iedereen is immers geschikt als inval-kelner.)

Nu al wordt gesproken over de ‘slasher’. Dat is iemand die communicatieadviseur / sportinstructeur / ober / taxichauffeur / verhuizer is. Iemand die fulltime parttimer is. De 7000 ING’ers kunnen slasher worden: verzekeringsadviseur / administrateur / b&b-uitbater / tennisleraar / kok. In 2014 had 9% van de mensen al meer dan één baan, stelde het CBS onlangs. Benieuwd hoeveel slashers er al onder ons zijn.

Slasher, het zou nog zo maar het woord van 2016 kunnen worden. Ik voorspel dat het in elk geval opgenomen gaat worden in de Dikke van Dale in 2017. Slasher, een woord met een wat bloederige bijklank.

Maurice Ubags

Hoofdredacteur WijLimburg