FNV rekent zich rijk met onbetaald overwerk

De 7 miljoen werknemers in Nederland verrichten jaarlijks voor ruim 20 miljard euro aan onbetaald overwerk, zo blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van de FNV. Als je dit zou omzetten naar betaald werk, laat de vakbond weten, dan levert dat bijna 300.000 extra fulltime banen op. Daarmee is de officiële werkloosheid in één klap voor meer dan de helft opgelost.

Het zal menig werkloze en onbetaalde overwerker als muziek in de oren klinken. Maar riekt dit niet een heel klein beetje naar populisme?

Omgerekend werken volgens FNV werknemers in Nederland ruim 3 uur per week onbetaald over. Als je van iedereen die uren op een hoop zou gooien kom je inderdaad tot een fiks aantal extra banen. Maar op microniveau kom je niet ver. Stel je werkt 48 weken per jaar, dan kom je tot 192 uur onbetaald overwerk. Dit zijn zijn net geen vijf weken. Dus voor jouw specifiek werk is er plek voor een nieuwe kracht gedurende een dikke maand. Er zouden al 11 soortgelijke functies binnen 1 bedrijf moeten zijn om er 1 fulltime job van te maken.

Het is goed dat FNV onbetaald overwerk aan de kaak stelt, maar om het op een ‘hoger plan’ te tillen door er 300.000 nieuwe banen aan te koppelen is onzin. Het klinkt natuurlijk wel lekker richting pers en achterban.

Overigens ben ik benieuwd of die drie uren in- of exclusief de sigaretten- en koffiepauze is, het iets langer in de bedrijfskantine zitten of de levendige discussies over de etappewinst van Bauke Mollema in de Tour en het gevecht tussen Max en Sebastian op Silverstone.

Ik heb er deze week in ieder geval zeker een uur (onbetaald) langer door gewerkt. En door het EK vrouwenvoetbal in Nederland zal dit aantal met hoge waarschijnlijk nog oplopen.

Maurice van der Linden