Formeren eitje voor ondernemers: die hebben oog voor elkaars belangen

Wie in de zakenwereld alleen let op zijn eigen belangen, zal het niet lang maken. Want alleen maar zaken doen met jezelf kan niet.

Om zaken te doen heb je meerdere partijen nodig. Op de korte termijn kun je een keertje letterlijk voor eigen gewin gaan. Maar wie continuïteit nastreeft, weet dat er altijd sprake moet zijn van een win-win voor beide partijen. Om tot de voor beide partijen optimale deal te komen, moet je dus letten op elkaars belangen.

Het zou goed zijn als de heren politici in Den Haag wat meer ondernemersvaardigheden zouden hebben. Stemmend Nederland verwacht ook niet anders omdat politici nu eenmaal altijd compromissen moeten sluiten in ons bestel.

Hoe moelijk kan het zijn? Een kabinet van het motorblok VVD-CDA-D’66 met GroenLinks is snel geregeld. Want waar maatregelen om migratie tegen te gaan voor Jesse Klaver van GroenLinks breekpunt waren, is zijn achterban daar veel pragmatischer in, zo blijkt uit onderzoek. Die achterban vindt het prima als Klaver ‘migratie’ weggeeft als hij ‘klimaat’ volledig binnenhaalt. De achterban begrijpt dat formeren zakendoen is: geef de VVD en CDA migratie, geef ons klimaat.

Rutte moet zo’n uitruil ook makkelijk kunnen uitleggen aan zijn achterban, de lobby van de traditionele energiesector misschien uitgezonderd. Het zijn allemaal ondernemers (en veel VVD-stemmers) die profiteren van de transitie naar een duurzame economie. De VVD-achterban begrijpt ook de welvaart voor het nageslacht verdampt als we niet vergroenen. Voor het CDA is een stevig klimaatbeleid ook prima: want dat is wat de rentmeesters willen. D’66: Idem. En voor D’66 is een coalitie met een grote partij aan de linkerkant ook qua politiek evenwicht perfect.

Kortom? Waar wachten we nog op?  Rutte moet bewegen, inderdaad. Hij moet zijn partij een prima politieke compromis verkopen als een goede zakelijk deal. Dat is uitgerekend voor Rutte appeltje-eitje.

Zo lastig is het allemaal niet. Bovendien: de miljarden klotsen tegen de plinten. Als er nog wat plooien glad gestreken moeten worden, is daar geld genoeg voor. Hup, nog een miljardje naar defensie, hup, nog een miljardje naar de zorg, hup, nog een miljardje naar onderwijs en hup nog een miljardje naar groene subsidies.

Dus nog even genieten van de tropische dagen en dan op naar het bordes!

Maurice Ubags