GaiaZOO krijgt van mij geen stickertje

Een van de mooiste dierentuinen van ons land staat in ons eigen Limburg. En ‘onze’ GaiaZOO had zich onsterfelijk kunnen maken op 5 oktober a.s. Dan trekken alle leerkrachten in het basisonderwijs naar Den Haag om te strijden voor een fatsoenlijk loon en kwalitatief goed onderwijs.

Ik zeg met nadruk ‘had’, want de kop van het nieuwsbrief was veelbelovend: ‘GaiaZOO biedt educatief alternatief voor stakende scholen’. Opkomen voor je rechten heeft altijd nadelige gevolgen voor anderen. Staken betekent daarom ook geen openbaar vervoer, zondagsdiensten in het ziekenhuis, vuilniszakken die zich opstapelen of je kroost thuis hebben zitten terwijl jij moet werken. Verlof pakken wordt moeilijk, want je collega heeft ook kids. Wellicht dat opa en oma de helpende hand kunnen bieden. En GaiaZOO natuurlijk, lees maar mee:

GaiaZOO biedt educatief alternatief voor stakende scholen
Buitenles in de dierentuin
Op donderdag 5 oktober is er een landelijke staking in het basisonderwijs en dus zijn veel ouders op zoek naar een alternatieve dagbesteding voor hun kinderen. Omdat donderdagen in de dierentuin meestal rustig zijn, biedt GaiaZOO de helpende hand. Kinderen* mogen op 5-10 voor € 5,- de dierentuin bezoeken en hun (groot)ouders betalen slechts € 10,-. Aangezien educatie heel hoog in het vaandel staat van de Kerkraadse dierentuin en er volop speelgelegenheden zijn, wordt het in feite een ‘buitenlesdag’ voor de Zuid-Limburgse jeugd.

GaiaZOO biedt de helpende hand? In feite een ‘buitenlesdag’ voor de Zuid-Limburgse jeugd? Dit is gewoon geld proberen te verdienen over de rug van de stakende leerkrachten. Als de Kerkraadse dierentuin educatie echt hoog in het vaandel heeft staan, had ze alle kinderen gratis binnen gelaten. Dan hadden ze een prachtig signaal afgegeven naar alle Zuid-Limburgse leerkrachten. Gaan jullie maar strijden in Den Haag, wij letten wel op de jeugd. Dan mag je met recht spreken van een educatief alternatief.

En ik weet ook dat een dierentuin niet van de lucht kan leven. Maar ieder kind heeft honger en dorst, en komt niet alleen. Dus de kassa had sowieso gerinkeld. Alleen op een andere toon dan nu.

Dan had de directie van GaiaZOO van mij – om in onderwijstermen te blijven – zeker een stickertje gekregen.

Maurice van der Linden