Heeft climate change gevolgen voor modezaken? (Style Suite in Maastricht overleeft het weer niet)

Modezaken gaan aan de lopende band failliet. Niet alleen de hele grote ketens zoals die vorig jaar als dominostenen omvielen, ook de speciaalzaken. In Maastricht alleen al gingen diverse high-end zaken onderuit.

Als oorzaak voor de teloorgang wordt vaak verwezen naar internet, naar webshops. Klanten passen nog wel in een winkel om de goede maat te weten te komen, om thuis digitaal te gaan speuren naar de goedkoopste aanbieding. Weg verdienmodel.

Er lijkt nog een oorzaak aan te wijzen. Wie – zoals WijLimburg doet – de boedelverslagen in Limburg leest, komt verdraaid vaak tegen dat modezaken onderuit zijn gegaan als gevolg van het ‘verkeerde’ weer. Als het in het in de vroege winter te lang warm blijft, wachten consumenten op de uitverkoop. Dan doet de wintercollectie elke dag pijn aan je ogen als winkelier. Andersom geldt hetzelfde: als het in de aanloop naar het voorjaar te lang koud blijft, heb je ook geen zin om een zomerjurkje te gaan scoren.

Twee keer het ‘verkeerde’ weer is voor veel modezaken te veel van het goede. Deze week werd het boedelverslag van Style Suite in Maastricht bekend. Lees onderstaande passage maar eens uit het boedelverslag, te beginnen aan het eind van de eerste zin:

Ho belangrijk het weer is, is natuurlijk niet nieuw. Vrouwen bloot, handel dood, wil een oud gezegde.

Dat het weer verandert is evident. Alleen Donald Trump ontkent de climate change, de global warming.┬á In Limburg en Nederland schuift de natuurgrens elk jaar op richting het noorden als het gaat om het voorkomen van planten en dieren uit het ‘Zuiden’. Nog even en we maken van Groningen met wat subsidie een wijngebied als alternatief voor de gaswinning.

En dat zo zijnde heeft de global warming zelfs effecten tot in de binnenstad van Maastricht, En natuurlijk in elke binnenstad in ons land.

Iets om rekening mee te houden bij het bepalen van risico’s als het gaat om financieringen.

Mijn lammy coat heb ik overigens al jaren niet meer gedragen… Veel te warm. Ik bewaar hem voor als ik ooit een keer naar het Noorderlicht kan gaan kijken.

Maurice Ubags