Het lijkt wel China-week in Limburg

Ook al lijkt de Chinese economie iets af te koelen (tot naar Westerse begrippen nog altijd zeer hoge groeipercentages), de Chinese draak spuwt nog altijd vuur. Limburg vaart er wel bij.

Deze week kochten twee Chinese bedrijven de fabrieken en de activa op van Solland Solar in Heerlen en Ekompany Agro in Born. Twee innovatieve en hightech-bedrijven die respectievelijk naar Trina Solar en Kingenta gingen voor ettelijke miljoenen per stuk. De Chinezen redden zo veel werkgelenheid.

De plannen die Chinese investeerders hebben met het Frans Klooster in Sittard liegen er ook niet om. Met een geschatte investering van 17 miljoen euro moet het een trekpleister worden voor alle Chinezen in West-Europa en voor alle Chinese toeristen die Europa aandoen. Hier wordt in het groot gedacht en geïnvesteerd. Ook dat project gaat serieus banen opleveren, in de bouw, in het hotel zelf en in de toelevering als het klaar is.

Accountantskantoor Baat heeft al langer geleden voorgestorteerd op het drijven van handel tussen Limburg en China. Het kantoor richtte – met succes – een eigen China Desk op. Want handel drijven met China vergt natuurlijk wel expertise.

Schermafbeelding 2016-03-02 om 19.01.39

Eind vorig jaar kondigde China Center Zaanstad BV en het college van B&W van gemeente Weert aan een intentieovereenkomst te hebben ondertekend voor een hotel met zo’n 150 kamers op de zichtlocatie van kantorenpark Centrum Noord. Dat is de hoek Eindhovenseweg-Suffolkweg bij de stadsbrug. Het hotel wordt een eyecatcher op deze strategische plek bij de toegangspoort van het centrum van Weert.

De Chinezen hebben het geld en de power om wereldwijd te concurreren. Limburg profiteerde al van de handel tussen China en Europa: Venlo wordt internationaal weggezet als Rotterdam-Oost. Venlo is mede dankzij China een belangrijke logistieke hotspot die het Duitse achterland ontsluit voor alles waar ‘Made in China’ op staat.

Logisch dat bestuurlijk en ondernemend Limburg graag acquisitie-trajecten optuigt om zaken te kunnen doen met China. Maastricht heeft zijn stedenband met Chengdu, een stad van tien miljoen inwoners.

Opmerkelijk is hoe eenvoudig en natuurlijk de acquisitie verliep voor het Frans Klooster in China. De eigenaresse van Chinees restaurant Ocean Palace in Sittard benadert een kennis in China en een bevriende projectontwikkelaar in Heerlen. En de rest is toekomst.

Hoe goed de Chinezen ook  handel kunnen drijven in het kleinbedrijf blijkt ook wel uit de gestage opmars van de vele Chinese families die de ooit zo Hollandse (of Belgische?) friture hebben overgenomen. En wat te denken van de Chinese kappers in de steden? Ook al jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

En dan zijn er natuurlijk de Chinese consumenten die met een dikke beurs Limburg aandoen. Tientallen bussen met Chinese werknemers gaan als uitstapje van het Rijksmuseum in Amsterdam naar het outletcentrum in Roermond. De Bijenkorf in Maastricht laat zijn Chinese klandizie ontvangen door Chinees sprekende medewerkers en werkt met advertenties in het Chinees.  En straks zijn de Chinese kunstkopers weer te vinden bij de Tefaf.

Als de Chinese draak vuur spuwt, kan Limburg zich warmen.

Alleen oppassen als ze hier een voetbalclub willen kopen.

 

Maurice Ubags