Hoofdkantoor DSM hoort in Limburg, schatplichtig

DSM onderzoekt een vertrek van zijn hoofdkantoor uit Heerlen. Amsterdam wordt genoemd als een van de opties die bekeken worden.

DSM zelf wilde niet reageren op het bericht in De Limburger. Logisch: DSM weet als geen ander hoe gevoelig zo’n besluit zou liggen.

DSM is schatplichtig aan Limburg. Voortgekomen uit de mijnindustrie. Vervolgens heeft het bedrijf zich – bijzonder knap – diverse malen opnieuw uitgevonden. Van zware chemie, naar fijnchemie waaronder farma. Nu is het bedrijf sterk in voedingsingrediënten en innovatieve materialen.

Vanuit Limburg is DSM altijd gesteund. Voor het gouvernement heeft altijd een rode loper uitgelegen voor DSM. Vanuit Limburg is AEX-fonds DSM uitgegroeid tot een wereldspeler: Limburg als vestigingsplaats voor het hoofdkantoor is nooit een belemmering geweest voor het verwezenlijken van de ambities.

En dat is ook logisch. DSM is een bedrijf dat succesvolle research&development weet om te zetten in grootschalige productie. Een bedrijf dat een goed trackrecord heeft in grote overnames. Een bedrijf dat altijd een uitstekende strategie heeft.  Het mag dan ook niet verbazen dat DSM een zeer stabiel bedrijf is als het gaat om het leveren van financiële resultaten.

Resultaten die vanuit alle plants en vestigingen en verkoopkantoren in de hele wereld worden gerealiseerd, aangestuurd vanuit Heerlen.  Al meer dan honderd jaar is Heerlen hoofdzetel.

Vertrek uit Heerlen zou voelen als hoogverraad. Juist voor Limburg en zeker de Parkstad is het hoofdkantoor van DSM in Heerlen een baken van vertrouwen. Een signaal voor de kracht van de innovatieve (maak) industrie in deze provincie, een icoon van innovatie. Een teken dat Limburg is aangesloten op de wereldtop.Een fundament onder de campusstrategie van de provincie. Dat allemaal is in de kern nog veel belangrijker dan de directe werkgelegenheid die het hoofdkantoor biedt. Ook al is dat voor Limburg natuurlijk ook van belang.

Waarom dan een vertrek overwegen? DSM en zijn marketeers en spindoctors kunnen er ongetwijfeld enkele mooie draaien aan geven. Amsterdam is the place to be voor een bedrijf met internationale uitstraling. Het is dicht bij de financiële markt. Dicht bij een grotere pool van toptalenten.

Dat kan allemaal zo zijn, maar het zijn geen kritische succesfactoren. Tegen Amsterdam: wat is 200 kilometer afstand in de huidige tijd? Fysiek in Amsterdam moeten zijn: Maastricht Airport – Amsterdam is een goed half uur vliegen. Naar internationale begrippen is een afstand van 200 kilometer sowieso ‘om de hoek’. Dichtbij de financiële markten? DSM heeft niet elke dag behoefte aan  de meest ingewikkelde financieringen. Het missen van toptalent? Hoe doen ze dat dan bij ASML in Veldhoven? Bij de technische universiteit in Aken? Ook al zo’n wereldspeler van formaat.

Een vertrek van DSM is kortom niet te verkopen. Zowel inhoudelijk niet als ook pr-technisch niet.

DSM is schatplichtig aan Limburg. Het hoofdkantoor hoort gewoonweg in Heerlen of Sittard-Geleen.

Maurice Ubags