INGEZONDEN BRIEF ‘Zelfstandige opticien moet opboksen tegen ketens die boel – legaal – bedonderen’

Naar aanleiding van ons commentaar ‘IKEA: Nederlandse fiscus schandknaap grootkapitaal’, kregen we een ingezonden brief van ondernemer Rob Ras over de praktijken van brillenketens als Specsavers en Hans Anders. Hij verwijst – in de hyperlink hieronder – ook naar een artikel in het NRC over de handelspraktijken van de brillenketens.

Felle concurrentiestrijd brillenketens

Het is hard te verteren dat je als zelfstandige opticien moet concurreren met bedrijven als Specsavers en Hans Anders, die je voor te duur uitmaken maar zelf de boel, weliswaar legaal, besodemieteren.
 
De extra winst die ze zo maken kunnen ze vervolgens omzetten in communicatie , maar ook voor exclusieve deals met verzekeraars zoals VGZ, die zo meewerken aan deze belastingontwijking. We klagen allemaal in Nederland over te weinig budget in de gezondheidszorg en wat doet VGZ, ze helpen de belastingontwijking nog een handje extra.
 
Over Specsavers valt nog meer te melden, want elke winkel is een aparte BV met een franchisenemer als ondernemer. Deze ondernemer tekent echter een contract waarin zijn ondernemerschap zwaar beperkt is. Vooral opvallend is de bepaling dat hij of zij maar voor 1500 euro zelf mag inkopen bij winkelomzetten van soms wel 2 miljoen, maar wel voor 50% meedeelt in de schade als de tent failliet gaat.  Wil je als franchisenemer met pensioen dan staat in het contract dat je apparatuur en inventaris tegen nieuwwaarde dient af te rekenen.  Zo zijn er ook bepalingen over personeel samenstelling waaraan je zaak dient te voldoen. Eigenlijk is een franchisehouder niets meer of minder dan een loonslaaf, misschien is de laatste nog wel beter af.

Voor Specsavers is deze constructie natuurlijk zeer voordelig want loonbelasting en pensioenpremie voor 200 filiaalhouders hoeven ze niet af te dragen terwijl ze net zoveel zeggenschap hebben over de winkel als ware de franchisenemer in loondienst.
 
 Rob Ras Optiek