Maastricht, haal neer die muur bij 't Bassin. Laat de terrassen zien!

En weer is een horeca-ondernemer in de historische binnenhaven ’t Bassin  in Maastricht in de problemen. De fiscus staat deze week op de stoep bij de Harbour Club om de inventaris te veilen.

Dat ondernemers aan ’t Bassin het vaak niet redden heeft alles te maken met de onzichtbaarheid en de onvindbaarheid van de locatie. Op de website van de binnenhaven lijkt van die nood een cynische deugd gemaakt: ‘Het geheim van Maastricht’ is de slogan.

Zeer waarschijnlijk onbedoeld wordt hiermee wel precies de kern van het probleem weergegeven.

De oplossing is even voor de hand liggend als eenvoudig.

Raadslid Kitty Nuyts wees ze in 2004 (!) al feilloos aan. Zorg dat de stenen muur over de brug die ’t Bassin aan het zicht onttrekt van tienduizenden automobilisten per dag doorzichtig wordt. En, twee, zorg voor een goede bewegwijzering in de stad.

De ambtenaren lieten zien dat ze niet heel welwillend tegenover de afbraak van de muur stonden. Want dat is een harde scheiding tussen auto’s/bussen en  de kwetsbare fietsers. De muur is onderdeel van het industriële beeld ter plekke, de muur is vandalismebestendig en de muur zorgt voor minder geluidsoverlast voor omwonenden. Dat lijkt verdacht veel op een ambtelijke manier van ‘Nee’ zeggen.

De bewegwijzering is ook nog steeds verre van optimaal. Op veel meer plekken in de binnenstad zou verwezen kunnen worden naar de ‘Historische binnenhaven’, op 1, 2, 3 of misschien wel 4 of 5 minuten lopen. Maar dan ben je er ook. In buitenlandse steden is die bewegwijzering naar de ‘geheime’ plekken van de stad vaak veel beter op orde.

Niemand kan zeggen dat de gemeente Maastricht niets doet. De stad trekt elke zoveel jaar wel een keer de portemonnaie om aan promotie te besteden. Nu komt er een bord in de Maas om de scheepvaart te wijzen op de haven. Er is geïnvesteerd in steigers.

Maar de muur staat nog steeds. Zolang die staat, zullen ondernemers het moeilijk blijven houden. Hoe mooi zou het zijn als ’t Bassin zichtbaar en mooi uitgelicht te zien is voor alle passanten, ook de vele automobilisten. Dan waan je je met de lome zomeravonden waar we nu nog rijkelijk op getrakteerd worden inderdaad in Saint-Tropez.

En niet in het Oost-Berlijn van voor de val van die andere muur.

Kom op gemeente: Haal neer die muur en laat jezelf en ’t Bassin van je beste kant zien!

 

Peter Eberson en Maurice Ubags