Maastricht krijgt tophotel voor homo's: gat in de markt of gat in het Maastrichtse beleid?

Een opmerkelijk verhaal in De Limburger van afgelopen weekend. De stad krijgt in de Boschstraat een groot sterrenhotel dat zich gaat richten op homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

Het voormalige onderkomen van het Leger des Heils – een voormalig klooster met binnentuin – is gekocht door de Belgische investeerder George Pantelis. Hij wil er tot 60 luxe kamers inrichten en de formule laten beheren door een Nederlandse hotelgroep. Volgens goed ingevoerde bronnen, aldus De Limburger, wordt circa 9 miljoen euro geïnvesteerd.

De betrokkenen zwijgen vooralsnog. De stad laat alleen weten mee te willen werken aan de plannen, omdat de investeerder heeft aangetoond dat er markt voor het project is en dat het financieel haalbaar is.

Vraag die zich opdringt is of de Belg een gat in de markt gevonden heeft of vooral een gat in het Maastrichtse beleid?

Maastricht wil namelijk geen nieuwe (top)hotels meer toelaten om overcapaciteit te voorkomen. Eén uitzondering op die regel: alleen als een nieuw hotel een ‘onderscheidende aanvulling’ biedt op de bestaande horeca.

Ook al geldt artikel 1 van de Grondwet ook in Maastricht (ook homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in casu zijn gelijk voor de wet) en is het hotel dus ook voor iedereen toegankelijk,  Maastricht vindt het het bedienen van dit specifieke marktsegment voldoende onderscheidend.  Maastricht ziet het hotel als een kans aanvullende vraag te genereren.

De toekomst zal moeten uitwijzen of Maastricht een echt luxueuze homohotel rijker is of dat de markt er toch niet is. En dan, tsja, dan ligt het misschien wel voor de hand om het hotel niet langer te promoten als holebi-hotel. Dan kan de focus altijd verlegd worden naar ‘gewone‘ toeristen.

Daar doe je als stad dan niets meer tegen.

Ik zie de krantenkoppen al voor me: Maastricht weert hetero’s uit hotel.

Maurice Ubags