Nieuw kabinet nu al ‘Rupsje Nooitgenoeg’: verhoging laag btw-tarief is kabouterpolitiek

Hoe kan het toch dat politici nooit genoeg lijken te hebben? Het geld klotst in Nederland tegen de plinten. De economie groeit met 3,3% en 2,7% in 2017 en in 2018. Dit jaar hebben ‘we’ een miljardenoverschot op de begroting, in 2018 een overschot  van  6,9 miljard en in 2021 van 13 miljard. Zegt het CPB.

Tegen die achtergrond proberen vier partijen een nieuw kabinet te vormen. En wat lekt uit? Dat ze de lage BTW willen verhogen van 6 naar 8 procent om hun wensen te kunnen betalen.

Het is gewoonweg ridicuul. Ridicuul om niet uit te komen met je geld als je zo snel zo veel meer binnen kriijgt.

Ridicuul om politieke keuzes te maken (een lagere inkomstenbelasting) waarvoor je vervolgens iedereen toch weer de rekening presenteert. De boodschappen worden duurder, net als de krant, de kapper en noem maar op. Dat is geen politieke keuzes maken, dat is politieke lafheid, politiek onvermogen.

Vier partijen die vooral schuiven met inkomsten en uitgaven van het land en van de mensen. Dat is pure window-dressing. Laten zien aan je eigen achterban waarom je al meer dan een half onderhandelt.

Wat schiet Jan Modaal ermee op als de inkomstenbelasting omlaag gaat, maar zijn levensonderhoud duurder wordt? En mocht deze of gene groep mensen er te veel op achteruit gaan als gevolg van dit geschuif, dan wordt wel weer een noodverbandje gelegd. Nog meer knoeiwerk. In de grensstreek worden ondernemers ondertussen gedupeerd: boodschappen over de grens worden goedkoper.

Het verhogen van de lage BTW is politiek prutswerk, creatieve armoede: het geschuif (hogere BTW, lagere inkomstenbelasting) is alles behalve een politiek vergezicht. Waar willen we naar toe met deze samenleving? Geschuif met geldstromen heeft niets te maken met een grootse visie, met leiderschap. Het is kaboutervisie.

De politiek laat zich weer van zijn slechtste kant zien. Als Rupsje Nooitgenoeg.

De partijen zijn bang voor hun achterban en uiteindelijk voor hun eigen baantjes. Als ze hun achterban niet genoeg plezieren, volgende keer niet op het pluche. Dat is de angst. Dat heeft niets te maken met het land goed besturen. Macht corrumpeert, altijd. Ook de eigen idealen die in de aanloop naar de verkiezingen altijd met enthousiasme worden beleden.

Als we nu eens beginnen om de helft van de extra miljarden die we met zijn allen de komende jaren aan Den Haag geven af te lossen op onze staatsschuld. Dan hebben we bij de volgende crisis die met zekerheid gaat komen tenminste weer een buffer om ook dan onze economie draaiend te houden, ons leger, ons onderwijs, onze infrastructuur en en onze zorg op peil te houden. Dan hoeven we in tijden dat we juist geen bezuinigingen kunnen gebruiken ook niet zo diep het mes te zetten in uitgaven en de belastingen niet weer bruusk te verhogen, waarmee de koopkracht dan wordt aangetast.

Waarom leren we het nooit? Waarom trekken we nooit lessen uit het verleden? Rutte heeft toch geschiedenis gestudeerd?

Je zou bijna zelf de politiek in willen gaan met een Partij Gezond Verstand. Maar er zijn al zo veel partijen…

Maurice Ubags