Parkstad: geen plaats meer voor negativisme na winnen wereld-toerisme-prijs

“De wereldpers komt naar Parkstad. We komen op de cover van National Geographic.” VVV-directeur Anja Niewierra wist ogenblikkelijk het belang te duiden van het winnen van de wereld-toerisme-prijs in Dallas. Parkstad werd tijdens de belangrijkste toeristische conferentie ter wereld uitgeroepen tot ‘Beste toeristische bestemming ter wereld.

Het belang van zo’n prijs is enorm. Alle redactionele aandacht van de reisjournalisten vanuit de wereld die Parkstad ten deel zal vallen, wordt gezien door vele miljoenen lezers en kijkers. Deze free publicity, omgerekend naar advertentietarieven voor de ruimte die Parkstad nu gratis online, op tv en in print krijgt, is letterlijk onbetaalbaar.

Parkstad staat op de wereldkaart, zei gedeputeerde Eric Geurts. Dat is zo.

Het is een prijs die alle negativisme van de afgelopen decennia in én over Parkstad verdrijft. Negativisme was en is er eigenlijk sinds het sluiten van de mijnen geweest. Massa-werkeloosheid en heel lang drie keer zoveel mensen als landelijk werkzaam in een sociale werkplaats. Vele jaren drugsoverlast in het kwadraat. Het eerste gebied in Nederland dat serieus te maken kreeg met bevolkingskrimp. Een opsomming van slechts enkele van de grote sociale thema’s.   Parkstad werd ooit omschreven als het afvoerputje van Nederland.

Parkstad heeft lang geworsteld – vooral met zichzelf – en is bovengekomen.

De regio moet nu de prijs verzilveren. Letterlijk. De wereld binnenhalen. In eerste instantie de toeristen. Dat is winst voor de horeca, voor de toeristische bestemmingen, voor Parkstad, maar ook voor Maastricht en het Heuvelland. Na de toeristen is het zaak de prijs en de aandacht uit te buiten bij de acquisitie van nieuwe bedrijven.

Belangrijker dan die winst die in euro’s is te meten is de winst tussen de oren van de mensen in de regio.

Parkstad is een regio waar je als inwoner, bestuurder of ondernemer een trotse ambassadeur wil zijn.

Zelfvertrouwen, het is de basis voor nieuwe successen.

Proficiat!

 

Maurice Ubags