Positie voorzitter Leo Urlings van Raad van Commissarissen OML ook onhoudbaar

Aanblijven van de voor corruptie veroordeelde directeur Schreurs van overheidsbedrijf OML zou van Limburg de risee van bestuurlijk Nederland maken. Nu – na veel publieke verontwaardiging over het aanblijven – het stadsbestuur van Roermond Tilman Schreurs’ positie “onhoudbaar” noemt, wordt tenminste nog enig zelfreinigend vermogen getoond. Voor het aanzien van het Limburgse bestuur geldt in de kwestie Tilman Schreurs ‘beter te laat dan nooit’.

.
Met het wegsturen van Tilman Schreurs is de kwestie niet af.

.

De Raad van Commissarissen van OML nam kennis van de veroordeling en maakte de inschatting dat ze Schreurs de hand boven het hoofd konden houden. Een kardinale inschattingsfout die laat zien hoe slecht de RvC de tijdgeest begrijpt en hoe slecht haar begrip van integriteitskwesties is.  Ze versterkte juist het beeld van een old boys network in Limburg, dat onderling wel kan bepalen wie mag blijven en wie niet.

.

Voorzitter Leo Urlings van de RvC zei tegen de Limburger dat Schreurs altijd goed gefunctioneerd heeft en goede deals heeft gesloten. De RvC oordeelde zijn aanblijven ook van belang voor de continuïteit van OML. “We zitten vlak voor een herfinanciering en er lopen onderhandelingen met bedrijven”, zei Urlings tegen De Limburger.

.

En daarmee liet Urlings zien dat de commissarissen behalve een gebrek aan moreel besef ook weinig kaas hebben gegeten van een begrip als ‘business continuity’. Want als Tilman Schreurs niet gemist zou kunnen worden, hadden uit een oogpunt van business continuity al lang geleden alle waarschuwingslampen moeten gaan knipperen. Juist bij de commissarissen, die organisaties ervoor moeten behoeden dat ze de verkeerde afslag nemen of grote bedrijfsrisico’s niet onderkennen. Als organisatie moet je geen SPOK willen hebben: een Single Point Of Knowledge. Vrij vertaald: de afhankelijkheid van één functionaris, in dit geval Schreurs.

.
Het argument van de RvC is overigens ook een vals gelegenheidsargument. Hoe moeilijk kan het zijn voor een overheidsbedrijf een herfinanciering uit te onderhandelen met de financiële markt? Dat is bepaald geen rocket-science.

.

Alles afwegende kan de Raad van Commissarissen ook maar één conclusie trekken: ook de eigen positie is onhoudbaar geworden. Voor gouverneur Theo Bovens moet deze kwestie de aanleiding zijn om veel alerter te zijn op integriteitskwesties en veel eerder publiekelijk de norm te stellen. Ook daarvoor geldt: beter te laat dan nooit.

.

Maurice Ubags