Van bollengekte naar bitcoin-idiotie, lesje uit 1637

’s Werelds eerste beschreven bubbel heeft mooie namen gekregen: tulpenwoede, tulpengekte, bollengekte, dwaze tulpenhandel en bollenrazernij.

De tulpenmanie was een hausse in de tulpenhandel in Holland en Utrecht die rond 1634 opkwam en waaraan begin februari 1637 een abrupt einde kwam. In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste uitgebreid beschreven bubbel (speculatiegolf) in de wereldgeschiedenis. De term tulpenmanie wordt vaak gebruikt als metafoor voor een grote economische bubbel.

Met dank aan Wikipedia voor dit historische lesje. Wie meer lessen wil hebben, even Googelen en meteen is duidelijk dat elke generatie zijn eigen bubbels blaast die ook altijd weer uit elkaar spatten. Dat moment komt meestal vlak nadat de allerlaatste twijfelaar denkt: zou het toch waar zijn. Ook maar een Bitcoin kopen. Want waar je vroeger voor een Bitcoin een pizza kreeg, is het nu de voorspelling dat een Bitcoin straks uiteenvalt in duizend kleine stukje die allemaal een fortuin waard zullen worden.

Het lijkt wel de ouderwetse kettingbrief, die zo nu en dan opduikt. Ook die kettingbrieven leverden niks op, behalve teleurstellingen. De Bitcoin heeft alle trekjes van piramidespelen, zoals Bernard Madoff die tot miljardenhoogte wist te spelen. Toen die piramide klapte, bleek dat vele gerespecteerde banken en pensioenfondsen zich bij de neus hadden laten nemen. Google ook eens op Ponzi-scheme.

Kortom: laat je niet verleiden als iedereen om je heen knettergek wordt. Gebruik je gezonde verstand. De Bitcoin is gebakken lucht. Niets meer.

Maurice Ubags