Schnitzelparadies in Maastricht. “8,5 schnitzel, durft u het aan?” (Update reactie Cox & Co)

Over de ondernemersvaardigheden van Wim Cox uit Roermond niets dan lof. De horecatycoon heeft een neus voor nieuwe trends. Weet als geen ander hoe aan heldere en eenvoudige formules groot geld is te verdienen. Zet zich in Roermond met hart en ziel in voor de binnenstad.

Voor zijn Schnitzelparadies is succes verzekerd. Maastricht wordt overlopen door toeristen en heeft tienduizenden studenten. Hartje Maastricht opent hij in de leegstaande sportzaak van Ritzen Bour  (Hoe chique was die? Superchique!) een Oostenrijkse eetschuur met 250 zitplaatsen. Een concept dat zich al ruimschoots heeft bewezen. Lederhosen, Dirndl’s, rood-wit geblokte tafelkleedjes en vooral heel veel schnitzels voor een schappelijke prijs.

Moet Maastricht daar blij mee zijn? Nee. Op dinsdag onbeperkt schnitzels eten voor 16,50 euro. Het record staat op 8,5 schnitzel, meldt de website van het Roermondse Schnitzelparadies trots. “Durft u het aan dit record te verbreken?”.

8,5 schnitzel opgegeten door één persoon: dat is gewoon varkensachtig. Anders kan ik het niet zeggen.

Het is een triest dieptepunt in de horeca-ontwikkeling in Maastricht. Het is geen verrijking, geen completering van bestaand aanbod. Het is een culinaire schande. Mensen oproepen meer dan acht schnitzels te eten: daar kan niemand trots op zijn. Zelfs Wim Cox niet.

Overbodig om te verwijzen naar honger elders in de wereld, overbodig om te verwijzen naar de vleesindustrie, verantwoordelijk voor heel veel uitstoot van broeikasgas methaan. Overbodig om te verwijzen naar ‘het goede doen’, een van de Leitmotieven voor filosofen. Overbodig om te verwijzen naar een gezonde levensstijl.

Allemaal overbodig, want oproepen meer dan acht schnitzels te komen eten is gewoon ranzig. Dat is varkensachtig.

Maurice Ubags

En ja, ook deze column is natuurlijk geweldige reclame voor het Schitzelparadies. Dat begrijp ik. Het is niet anders.

***

Vanmiddag ontving de redactie van WijLimburg een officiële reactie van de Marketing Manager van Cox en Co. Uit naam van Wim en Sanne Cox liet zij ons onderstaand weten:

Op Wijlimburg.nl hebben we gelezen dat u zich zeer kritisch hebt geuit over ons nieuw te openen Schnitzelparadies in Maastricht en het concept Schnitzelparadies in het algemeen. Graag willen we van de gelegenheid gebruik maken om te reageren op uw bericht.

We waarderen uw kritische blik op all-you-can-eat arrangementen, maar vinden het jammer dat de nadruk wordt gelegd op onverantwoord eetgedrag. Onze ervaring is dat veel gasten zeer enthousiast zijn over ons arrangement ‘onbeperkt schnitzels op dinsdag’, maar doorgaans eten onze gasten 2 of hooguit 3 schnitzels (van 200 gram) bij dit arrangement. Het is zeer uitzonderlijk wanneer iemand meer schnitzels eet. Wij moeten dus concluderen dat de term ‘eetschuur’ echt niet van toepassing is.

We geven u direct gelijk dat het eten van 8,5 schnitzels niet gezond is, maar zien het wel als de eigen verantwoording van de gast om de grens te bepalen. Al diverse keren hebben we overwogen om een maximum in te stellen om gasten tegen zichzelf in bescherming te nemen. Aangezien het zeer, zeer uitzonderlijk is dat er excessief veel gegeten wordt, hebben we dat tot op heden nog niet gedaan.

Over het algemeen kunnen we stellen dat Schnitzelparadies een geliefd schnitzelrestaurant is, met een Duits-Oostenrijks karakter, waar gezelligheid en lekker eten centraal staat. Wij hebben absoluut geen kwade bedoeningen. De schnitzel is nu eenmaal een populair gerecht en we zijn ervan overtuigd dat we in ons nieuwe restaurant in Maastricht weer vele tevreden gasten zullen bedienen.

Het is ons onbekend of u al eens bij Schnitzelparadies heeft gegeten. Mocht dat niet het geval zijn, dan nodigen we u graag uit om ons concept in eigen persoon te ervaren.