Vistaprint Venlo ontwijkt de fiscus, maar euh…. we krijgen wel gratis visitekaartjes

Gratis bestaat niet. Haha: wel als je visitekaartjes wilt hebben. Vistaprint maakt gratis visitekaartjes voor je. Nou ja: ‘gratis’. Want in de gratis variant staat er reclame van Vistaprint op de achterkant van het kaartje. En voor je op de site de eindstreep hebt gehaald, heeft Vistaprint je al weten te verleiden ook andere producten te kopen.

Die upselling – in combinatie met een zeer efficiënt productieproces – zou het geheim zijn van het Venlose Vistaprint. Een bedrijf dat een stevig deel van zijn omzet terugpompt in marketing. Dat klinkt allemaal geniaal.

Nu de inhoud van de Paradise Papers dag voor dag onthullingen oplevert, blijkt dat we de gratis visitekaartjes ook te danken hebben aan onze fiscus. Die heeft namelijk met Vistaprint afgsproken dat ze maar over 5% (vijf) van de miljarden-winst belasting hoeven af te dragen. Hoezo: ‘Leuker kunnen we het niet maken’. Wat is dat voor een onterechte slogan?

Dit soort fiscale rulings met Vistaprint werken ook concurrentievervalsend. De lokale drukker die niet via exotische eilanden weet te ontkomen aan de fiscus, kan visitekaartjes niet gratis weggeven. Die krijgt geen tijd van de inspecteur om een aparte ‘ruling’ af te spreken.

Wat mij betreft wordt meteen de minister van financiën weggejaagd. Niet omdat hij persoonlijk de hand gehad heeft in dit soort fiscale deals en ‘rulings’ (waarvan hij er nu 4000 gaat bekijken), maar omdat hij ministeriële verantwoordelijkheid draagt. Net zoals ‘uzze’ René van der Linden struikelde over de paspoortaffaire waar hij zelf part noch deel aan had.

Maurice Ubags