Wedstrijdje wie heeft de langste… openingstijden

Volgende week donderdag opent het oudste bedrijf van Canada, Hudson Bay Company, de deuren in Maastricht. En ze gooien gelijk de knuppel in het hoenderhok, om precies te zijn de knuppel van de openingstijden.

Het bedrijf dat zijn oorsprong vindt in 1670 toen het in Londen werd opgericht als The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson’s Bay, gaat drie koopavonden invoeren. Daarnaast gaan ze, behalve op zondag en maandag, om 9.30 uur open. In totaal is Hudson Bay 64 uur per week open. En dat zijn er 5,5 meer dan buurman en concurrent De Bijenkorf.

De verwachting is dat andere winkels in het centrum van Maastricht hun openingstijden gaan aanpassen aan het rijkste jongetje van de klas. Voor de consument aan de ene kant heerlijk, want er komen nog meer openingsuren bij, maar aan de andere kant wordt het ook een wirwar van openingstijden in Maastricht. En kun je dit de bedrijven kwalijk nemen? Nee, want de gemeente kent een zeer ruim openingstijdenbeleid. Wie een winkeltje start in de hoofdstad van onze provincie mag de deuren tussen 6.00 en 22.00 uur open gooien. Al moet ik dit wel nuanceren, want dit is in het hele land zo. Ik werd er terecht op gewezen dat dit niet ‘des gemeentes’ is, maar een verordening in de winkeltijdenwet. Hier kun je je achter ‘verschuilen’, maar als Maastricht het ook graag anders ziet, wordt het tijd om de strijd aan te gaan met Den Haag.

Daar waar we goed zijn in dit land met regeltjes, falen we op dit punt. We laten het aan de ondernemer over en dat betekent dat de grote jongens, die over meer middelen en mensen beschikken, gemakkelijker de strijd kunnen aangaan met de kleinere zaken. Concurrentiestrijd noemen we dat en daar is ook niets mis mee, maar het speelveld moet wel gelijk zijn. Als voor ploeg A de wedstrijd 90 minuten duurt en ze dan het veld moeten verlaten omdat ze de spelers maar voor 90 minuten kunnen betalen, terwijl ploeg B nog 10 minuutjes kan doorballen, weet je wie de winnaar wordt. Nu is tussen 6.00 en 22.00 uur natuurlijk ook een speelveld, maar de vraag is of dit een ‘eerlijk’ speelveld is.

En dan de consument. Hij zal niet alleen een lijstje mee moeten nemen wat hij allemaal wil shoppen, maar ook een printje van alle openingstijden van de verschillende winkels. Al zal daar ook wel weer een slimme ondernemer voor opstaan die een app ontwikkelt met de toepasselijke titel: ‘Wie heeft de langste’.

Maurice van der Linden