Zondag met Lubach: ik wil ook niet meebetalen aan alternatieve geneeswijzen

Het VPRO-programma Zondag met Lubach legde gisteravond – aan de vooravond van weer een pr-circus en reclame-offensief van zorgverzekaars om vooral over te stappen – de vinger op de zwerende plek. Heel veel grote zorgverzekeraars vergoeden alternatieve geneeswijzen. In de analyse van Arjan Lubach niet meer dan ‘onbewezen ideetjes’. Dat gaat zelfs tot en  met vergoedingen voor reïncarnatietherapie. Waar Lubach uiteraard spitsvondig de draak mee stak.

In alle ernst draait een hele industrie van alternatieve (want dat zijn ze) ‘genezers’ (bewust tussen haakjes want dat is nog nooit wetenschappelijk aangetoond) op de vergoedingen die zorgverzekeraars ze uitbetalen. Mensen die zeggen baat te hebben bij alternatieve genezers hebben vooral baat van het placebo-effect: de gedachte dat ze worden geholpen.

Ook ik betaal dus mee aan die industrie van “onbewezen ideetjes”. Een industrie die notabene door de vergoedingen van de zorgverzekaars een reputatie krijgt – want de grote gerespecteerde jongens doen zaken met ze – die ze wat mij betreft bepaald niet verdient. Recepten die worden uitgeschreven kunnen afgehaald worden bij de apotheek. De inspectie voor de gezondheidszorg kijkt of zaken veilig verlopen, wat totaal iets anders is dan kijken of een alternatieve aanpak effectief is.  Voor de alternatieve genezers is dat allemaal goed nieuws, want het verleent de branche een officiële zweem.

Om kort te gaan: ik wil heel solidair zijn met alle verzekerden met alle mogelijke ziekten die ze kunnen hebben. Maar ik wil niet meebetalen aan alternatieve genezers. Als er één verzekeraar komt die daarvoor komende weken reclame maakt, kan ik voor één jaar die reclame billijken.

Maurice Ubags