Opknapbeurt stadhuis Maastricht op tijd klaar en binnen budget

Het college van Burgemeester en wethouders, gemeentesecretaris, secretaresses en bodes verhuizen deze week van de tijdelijke locatie aan de Batterijstraat terug naar het bestuurscentrum op de Markt. Het Stadhuis onderging het afgelopen jaar een grondige opknapbeurt en was daarom gesloten. Zo werden onder meer de balkkoppen hersteld en vervangen en werden installaties aangebracht voor ventilatie, koeling en warmte. De restauratie is precies op tijd gereed en uitgevoerd binnen budget.

“Het stadhuis is klaar voor de toekomst”, laat John Aarts, wethouder Vastgoed van de gemeente Maastricht weten. “Met deze noodzakelijke restauratie is dit stadsicoon behouden voor toekomstige generaties Maastrichtenaren en kan het onveranderd dienst doen als huis van de stad en haar inwoners.”

Restauratie succesvol afgerond
De opknapbeurt van interieur en constructie was hard nodig, onder meer vanwege de houtworm en –rot die was aangetroffen in de constructiebalken. Inmiddels zijn de werkzaamheden succesvol afgerond. Naast het vernieuwen en vervangen van diverse installaties en het herstel van de balkkoppen, is ook de volledige bekabeling vervangen en is UV-werend dubbelglas aangebracht in alle ramen. De werk- en vergaderruimtes zijn voorzien van eigentijds werkmeubilair, dat past bij het karakter van het stadhuis maar tegelijkertijd voldoet aan de gestelde eisen van een hedendaagse werkomgeving.

Op 7 mei wordt het stadhuis officieel in gebruik genomen. Tijdens de feestelijke opening wordt teruggeblikt op de restauratie en is er voor genodigden mogelijkheid om alle ruimtes van het stadhuis te bezoeken.

Voor geïnteresseerden en liefhebbers worden op 13, 20, 21, 27 en 28 mei rondleidingen georganiseerd. De rondleidingen duren een uur en starten elk half uur tussen 10.00 en 14.30 uur. Deelnemen kan op vertoon van een toegangskaartje. Toegangskaartjes kunnen vanaf 1 mei gratis worden afgehaald bij VVV Maastricht (Dinghuis, Kleine Staat 1). Maximaal twee toegangskaartjes per persoon.

De eerste maand wordt gebruikt door de dagelijkse ‘bewoners’ en bezoekers om te wennen. Vanaf 1 juni 2017 zullen ook trouwerijen en gemeentelijke ontvangsten weer plaatsvinden in het stadhuis.

De laatste fase van de restauratie aan het interieur is het opknappen van de gewelfschilderingen, goudleer en schouwstukken. Binnenkort wordt gestart met de aanbesteding van deze werken. In afwachting daarvan zijn de schouwstukken teruggeplaatst. Het goudleer blijft in opslag. De wanden van de burgemeesterskamer zijn voorzien van een tijdelijke afwerking, bestaande uit foto’s op ware grootte van het goudleer.