Oud-mijnwerkers komen op voor beroepsziekten (Ornatex, wapendepots), eisen regeling

’Arbeidsongevallen en beroepsziekten: Laten we het eens fatsoenlijk regelen in Nederland!’

Tijdens de werkzaamheden in de Limburgse steenkolenmijnen vonden er veel (1.400 dodelijke) arbeidsongevallen plaats. Stoflongen (silicose) was dé beroepsziekte waar veel mijnwerkers aan leden. De mijnwerkgevers hebben daar niets aan gedaan.

Het kabinet Lubbers heeft als ereschuld een uitkering van 20.000 gulden toegekend aan 1.775 oud-mijnwerkers. Daarnaast is er nog aan 269 mijnwerkers een beperkte uitkering toegekend als aanvulling op de toen nog bestaande invaliditeitsuitkering. Deze ereschuld is eenmalig erkend omdat een wettelijke regeling voor werknemers met een beroepsziekte ontbrak in Nederland.

Veel Limburgse mijnwerkers hebben hun beroepsloopbaan voortgezet in de België en Duitse mijnindustrie. In tegenstelling tot beide buurlanden bestaat er in Nederland nog steeds geen wettelijke regeling voor arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Bij een aantal bedrijven, die in het kader van vervangende werkgelegenheid naar Limburg kwamen, is er sprake van beroepsziekten. Te weten Ornatex (Dupont) en de wapendepots in Eygelshoven en Brunssum. De geschiedenis herhaalt zich. Slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten moeten in Nederland zelf procederen. Eigenlijk schandalig.

De Limburgse Adviesraad Oud-Mijnwerkers en de voormalige Stichting Silicose Oud-Mijnwerkers organiseren daarom een seminar met als titel: ’Arbeidsongevallen en beroepsziekten: Laten we het eens fatsoenlijk regelen in Nederland!’ Een seminar met inleidingen door Nederlandse, Duitse en Belgische deskundigen gevolgd door discussie met deskundigen en politici uit de Tweede Kamer.

Het seminar vindt op plaats op vrijdag 30 september (10.30 – 15.30 uur) in het Continium in Kerkrade. Deelname aan seminar is gratis (inclusief lunch).

Wel vóór 22 september aanmelden bij Adviesraad.oudmijnwerkers@gmail.com